Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

IT sektoru nedostaje 6.000 radnika

20.07.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba

Nedostatak adekvatne radne snage jedan je od velikih izazova s kojim se trenutno suočava informacijsko – komunikacijski (IT) sektor u Bosni i Hercegovini. Iako se radi o sektoru koji nudi zanimljivo radno okruženje i iznadprosječna primanja, odgovor na nedostatak radne snage, IT kompanije ne mogu ponuditi samostalno, te ga je neophodno tražiti zajedničkim djelovanjem sa institucijama vlasti i obrazovnim sistemom. Sve ovo bio je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnicima Bit Alijanse, asocijacije koja okuplja 46 kompanija iz IT sektora Bosne i Hercegovine i koje zapošljavaju 60% čitave radne IT radne snage u BiH.

"Software-ska industrija ima potencijal da zaposli oko 6.000 ljudi u Bosni i Hercegovini u narednih 5 godina. To je velika prilika za smanjenje stope nezaposlenosti, kao i sprječavanje migracija mladih osoba", rekao je generalni direktor Bit Alijanse Armin Talić, ističući da ova grana industrije, sa samo 4000 zaposlenih generiše pola milijarde KM izvoza, što je pola od iznosa kojeg generiše drvna industrija, kao najveća izvozna grana.

I pored svih benefita koje nudi ova grana privrede, još uvijek je slab interes mladih osoba za školovanje u ovom pravcu.

S tim u vezi danas je predloženo nekoliko mogućih modela, koji bi mogli biti svojevrstan odgovor na ovaj izazov. Prije svega to se odnosi na izmjenu zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo pokretanje specijalističkog, dvogodišnjeg studija na Univerzitetu u Tuzli, a sa ciljem školovanja kadrova za ovu oblast. Također, bilo je govora o otvaranju IT gimnazija, u vezi sa čim je Tuzlanski kanton već pokrenuo određene procedure. 

Također bilo je govora i o nabaci i instaliranju IT laboratorije u okviru Univerziteta u Tuzli, a koja bi modernizirala nastavni proces, te doprinijela skraćivanju vremena prilagodbe budućih IT stručnjaka izazovima koje pred njih budu postavljali budući poslodavci.

"IT kompanije su spremne i ući u jedan ovakav investicijski projekat na Univerzitetu, pa u određenom omjeru, zajedno sa Vladom finansirati izgradnju takvog laboratorija", rekao je direktor Talić.

"Ovo je priča budućnosti, a Vlada Tuzlanskog kantona će svakoj progresivnoj ideji dati svoju podršku. Mi već tragamo za određenim rješenjima kako bi smo spriječili ili bar smanjili migracione procese, posebno mladih osoba, a ove inicijative nude neka od mogućih rješenja. S tim u vezi Vlada će intenzivirati saradnju sa Bit Alijansom, a posebno u vezi sa izradom strateškog dokumenta kroz koji ćemo skenirati IT potencijale u našem kantonu i ponuditi pravce za njegov brži razvoj, kao i kroz održavanje eventualne konferencije u Tuzli, a čiji bi cilj bilo povećanje svjesnosti građana, a posebno mladih, o potencijalima IT industrije u Bosni i Hercegovini", rekao je premijer Kantona Jakub Suljkanović..

Osim premijera Suljkanovića, u ime Vlade današnjem sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i pomoćnica ministra privrede za razvoj Erna Kusturica, dok su IT sektor, uz direktora Talića, predstavljali direktori kompanija ABC software development i H&H Inc. Zlatan Mulabegović i Senad Karić, te dekan Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti