IT tehnologije bi mogle MSP-ovima donijeti velike financijske koristi

04.04.2017. 16:57 / Izvor: Akta.ba
IT tehnologije bi mogle MSP-ovima donijeti velike financijske koristi

Činjenica da se već 1/3 globalne populacije komunicira preko Interneta pokazuje da bi sve oblasti ekonomije morale transformirati svoj način rada i prilagoditi ga novim trendovima

Digitalno gospodarstvo može donijeti velike koristi i kompanijama koje nisu striktno tehnološke.  Činjenica da se već 14 posto globalne ekonomije se događa online, a 1/3 globlane populacije komunicira preko Interneta pokazuje da se u svim oblastima ekonomije mora transformirati način rada.

Ovo je potrebno osobito što se do 2020. očekuje još milijardu povezanih uređaja, te da će uskoro postojati aplikacije za sve, kao i da će podaci biti ključni u uvom novom potpuno digitalnom svijetu.

Kompanije moraju biti svjesne da se s novim tehnologijama mijenja i način kako ljudi rade i kako ostvaruju nove vrijednosti, istaknuto je danas na okruglom stolu pod nazivom ''Digitalno gospodarstvo'' koji se održao  u sklopu sajma u Mostaru.

Prema riječima Gordane Kovačević, predsjednice kompanije Ericssona Nikole Tesla, jedne od vodećih hrvatskih inforamcijsko-tehnoloških kompanija, digitalne tehnologije već mijenjaju svijet.

Ističe da je analiza Ekonomskog foruma pokazala kako će u idućim godinama od ICT bito ostvareno oko milijarde svjetskih prihoda.

''Sa ovim novim načinima rada nema industrije koja već danas ne mora razmišljati kako transformirati svoj način rada i prilagoditi ga novim tehnologijama'', navodi Kovačević.

Jedan od sektora na koji postoji veoma jak utjecaj IT-a je i turizam. Saša Popovac, voditelj Istraživanja tržišta i strateškog planiranja, Hrvatske turističke zajednice, kaže da je Internet danas nezamjenjiv od početka planiranja putovanja pa do same realizacije te da je ova TZ razvila nekoliko zanimljivih turističkih aplikacija koje su od koristi turistima. 

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, kaže da i u BiH i u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za razvoj, ali da još nismo dovoljno organizirani da ga iskoristimo.

Dodaje da je Hrvatska krenula u podizanje svijesti o potrebi digitalizacije gospodarstva, prije svega malih i srednjih poduzeća.

Idući cilj je, ističe, usvojiti nacionalnu strategiju digitalizacije i akcijski plan.

Andrea Čordaš, direktorica poslovog parka SPARK, je kazala da informacijske tehnologije mogu transformirati bilo koju granu gospodarstva. Budući da su kod nas vidjeli da postoji dosta tvrtki koje su u dosegle određenu fazu rasta i ne znaju kako dalje odlučili su se pokrenuti  istraživačko-razvojni program za MSP putem kojeg pokušati savjetovati te tvrtke. Trenutno okupljaju devet kompanija koje imaju  250 zaposlenih.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti