Italija u BiH želi ulagati kroz obnovljive izvore, turizam i poljoprivredu

14.02.2020. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Italija u BiH želi ulagati kroz obnovljive izvore, turizam i poljoprivredu

Onosi između BiH i Italije su prijateljski i nema otvorenih pitanja, istaknuto je na sastanku.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je jučer u Sarajevu ambasadora Italije u BiH Nicola Minasa.

Onosi između BiH i Italije su prijateljski i nema otvorenih pitanja, istaknuto je na sastanku.

Sagovornici su konstatovali da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, kao i da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje. Košarac je informisao Minasija da je EU glavni vanjskopolitički prioritet BiH.

Tema jučerašnjeg susreta bile su i italijanske investicije u BiH.

Košarac i Minasi usaglasili su se da su top sektori za ulaganje u BiH energetika, obnovljivi izvori energije, turizam i poljoprivreda.

Bilo je riječi i o programima za turizam i poljoprivredu, koje Italija već provodi u BiH, a ministar Košarac ukazao je na potrebu uključivanja dijela lokalnih struktura koje razvoj turizma vide kao značajan privredni potencijal. U tom kontekstu, Košarac je predložio da u pomenute projekte aktivno bude uključena lokalna zajednica u Trebinju.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o dva sporazuma iz oblasti ekonomske i poljoprivredne saradnje BiH i Italije, te izrazili očekivanje da će pomenuti dokumenti biti potpisani tokom ove godine. 

Na sastanku je bilo riječi i o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, te stavu političkih predstavnika RS s tim u vezi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti