Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Italijanske kompanije u BiH očekuju pad prihoda veći od 20 posto

26.05.2020. 13:45 / Izvor: Oslobođenje

Ambasada Italije u Sarajevu organizovala je u utorak prezentaciju izvještaja o uticaju koronavirusa na italijanska poduzeća u Bosni i Hercegovini i o strategijama ponovnog pokretanja ekonomije. Izvještaj je pripremio Jasmin Hošo sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kako je kazao ambasador Italije u BiH italijanska preduzeća u BiH zapošljavaju oko 12.000 ljudi i veoma je važno vidjeti sa čim se ove kompanije trenutno susreću.

U istraživanju je učestvovala 51 kompanija koja ima jaku vezu s Italijom, a većina ispitanika reagirala je zabrinuto zbog krize i očekuju snažan pad prihoda.

"Kompanije su istakle nedovoljan angažman vlade, znatan gubitak radnih mjesta te vjeruju da vlada ne poduzima odgovarajuće i snažne ekonomske i ekonomsko-političke mjere na pandemiju", kazao je Hošo predstavljajući izvještaj.

Kako je navedeno istraživanje je pokazalo da je među 51 kompanijom njih 71 posto prijavilo da je poslalo radnike na prinudni odmor, tačnije 3.895 radnika poslato je na prinudni odmor.

"Također, 84,7 posto ispitanih kompanija kazalo je da u ovoj godini očekuje pad prihoda veći od 20 posto. Zabrinjavajući je visok postotak nepovjerenja i neočekivanja koje su kompanije iskazale prema lokalnoj, entitetskoj i državnoj vlasti kazavši da nemaju osjećaj da im daju značajniju podršku", kazao je Hošo, dodajući kako je veliki broj kompanija iskazao neodlučnost, nemaju stav ili su kazali kako nisu sigurni da je BiH dobro odredište za ulaganja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti