Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

IUS svečano ispratio 13.generaciju diplomanata

26.06.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba

U petak, 25.06.2021. je održana Ceremonija ispraćaja 13. generacije diplomanata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Poštujući sve epidemiološke mjere uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, IUS je organizovao 4 odvojene sesije kako bi bio u mogućnosti ugostiti sve diplomante generacije 2021.

U uvodnom govoru, rektor Univerziteta prof.dr. Ahmet Yildirim čestitao je diplomantima na uspjehu kojeg su postigli u teškim i vanrednim okolnostima navodeći da uspjeh ne dolazi lako i da za najbolje stvari treba uložiti dosta napora.

Osvrćući se na izazove sa kojima se susreo sektor obrazovanja u toku pandemije, Dr.Yildirim je istakao da je IUS veomo brzo reagovao na neočekivanu situaciju i da je brzim prelaskom na online ili hibridni model nastave omogućio studentima da bez prekida u obrazovanju završe tri semestra, što je veoma malo univerziteta u svijetu uspjelo. 


"Možda mnogi od vas nisu svjesni da su ovo historijski trenuci i da vi pišete historiju na svoj, jedinstven način", rekao je rektor Yildirim studentima pozivajući ih da budu samouvjereni i hrabri i da svojim znanjem kojeg su stekli na Univerzitetu daju doprinos čovječanstvu.

U konačnici se rektor zahvalio studentima, njihovim porodicama, akademskom i administrativnom osoblju IUS-a te istakao podršku SEDEF Fondacije i Upravnog odbora koji su bili ključni za uspjeh Univerziteta.

Ceremoniju je upriličila i posjeta NJ.E. ambasadora Republike Turske u BiH Sadık Babür Girgina koji je održao motivacijski govor diplomantima. 


U centralnom dijelu ceremonije, dekani, prodekani ili šefovi katedri su se obratili svojim studentima i prozvali svakog diplomanta pojedinačno.

Također, proglašeni su i  najbolji studenti svakog fakulteta te su im dekani dodijelili vrijedne nagrade u vidu stipendije za nastavak školovanja.

Ajla Ibrahimkadić, diplomantica smjera Vizualna umjetnost i komunikacijski dizajn na Fakultetu za umjetnost i društvene nauke je proglašena najboljim studentom generaciju na Univerzitetu.

Kraj ceremonije je obilježilo svečano bacanje kapa.
 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti