Ivanka Trump nova predsjednica Svjetske banke?

14.01.2019. 09:59 / Izvor: Agencije
Ivanka Trump nova predsjednica Svjetske banke?

Inače, uvriježena je tradicija da o potencijalnim kandidatima odlučuje predsjednik države koja je najveći dioničar banke.

Ivanka Trump, kćer predsjednik SAD-a Donalda Trumpa mogla bi biti nova predsjednica Svjetske banke, objavio je u petak Financial Times. 

Mjesto predsjednika, nakon iznenadne ostavke Jim Yong Kima, koji je tu funkciju obnašao 7 godina, ostalo je nepopunjeno, a Ivanku Trump i Nikki Haley, bivšu veleposlanicu SAD-a u UN-u, razmatra se kao potencijalne nasljednice.

Inače, uvriježena je tradicija da o potencijalnim kandidatima odlučuje predsjednik države koja je najveći dioničar banke. Prikladno, ta je država SAD, a predsjednik Donald Trump.

"Od svih ljudi u SAD-u koji bi mogli voditi Svjetsku banku, najkvalificiranija je Ivanka Trump, koja stoji iza propale modne linije i kćer je predsjednika SAD-a", sarkastično je komentirao Ted Lieu, kalifornijski kongresmen.

"To je najapsurdniji prijedlog koji sam ikad čuo. Nepotizam je samo drugačiji oblik korupcije pa nisam iznenađen. No, razina besmislenosti oduzima dah", kazao je Tom Steyer, pobornik Demokrata i milijarder koji financira kampanju za opoziv Trumpa.

Prođe li njezina nominacija, Ivanka Trump bila bi prva žena na čelu Svjetske banke, od njezina osnutka 1944. godine.

Od tada do danas, Svjetska banka imala je 12 predsjednika, a svi su bili muškarci s dugim karijerama u vladinim, ekonomskim ili akademskim institucijama.

Ivanka Trump ima 37 godina, a ekonomiju je diplomirala na Sveučilištu Pennsylvania.

U prilog tim spekulacijama govori i činjenica da je Trump u nemali broj prilika Ivanku postavio na nekoliko državnih funkcija. U ožujku prošle godine figurirala je kao privremeni državni tajnik, nakon što je Rex Tillerson otpušten s te funkcije.

U 2017. godini pojavila se umjesto svojeg oca na samitu G20 u Hamburgu. Prema pisanju Guardiana, Trump ju je čak razmatrao i kao američku veleposlanicu u UN-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti