Iz BiH u 41 zemlju izvezeno ljekovito bilje, šumski plodovi i med

05.03.2018. 14:27 / Izvor: SRNA
Iz BiH u 41 zemlju izvezeno ljekovito bilje, šumski plodovi i med

Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda u prošloj godini ostvario je izvoz od 36 miliona KM u 41 zemlju.

Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda u prošloj godini ostvario je izvoz od 36 miliona KM u 41 zemlju, koji je bio tri puta veći od uvoza, rekao je sekretar ovog sektora u Spoljnotrgovinskoj komori /STK/ BiH Mirko Bošković.

Bošković je na konferenciji za novinare istakao da je rast izvoza u 2017. godini u odnosu na prethodnu godinu bio 3,7 miliona KM ili 11 odsto, dok je uvoz bilježio pad od četiri odsto.

"Rekordna pokrivenost uvoza izvozom nastavila je da raste u 2017. godini i iznosi 338 odsto, odnosno na jednu KM uvoza izvozimo 3,38 KM", naglasio je Bošković.

On je rekao da je u prošloj godini najveći izvoz ostvaren u Italiju, Njemačku i Hrvatsku, a među prvih sedam zemalja, šest je iz EU.

Bošković je naveo da je u prošloj godini najviše izvezeno gljiva u 22 zemlje i eteričnih ulja u 30 zemalja.

Prema njegovim riječima, nakon pada uvoza meda u 2016. godini, u 2017. godini dolazi do ponovnog rasta, pa uprkos boljim izvoznim rezultatima, bilježi se sve veći deficit u toj kategoriji.

Predstavnik projekta USAID-a Farma dva Feđa Begović naveo je da je Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova koji uključuju gljive, eteričnih ulja i začina i meda u prošloj godini izvezao 36 miliona KM u odnosu na uvezenih 11 miliona KM i pokrivenost uvoza izvozom je 338 odsto.

"U svim kategorijama bilježimo suficit, osim u izvozu meda", rekao je Begović i dodao da u izvozu dominiraju gljive sa 48 odsto ukupnog izvoza ili 17 miliona KM, dok na strani uvoza dominira ljekovito bilje u vrijednosti od 4,4 miliona KM ili 41 odsto uvoza.

Begović dodaje da je izvoz eteričnih ulja u proteklih pet godina porastao za 320 odsto, kao i začina za 241 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti