Iz MMF-a pojasnili: Koliko je BiH ukupno zadužena

30.11.2020. 14:38 / Izvor: N1
Iz MMF-a pojasnili: Koliko je BiH ukupno zadužena

Nakon što je grupa bh. ekonomista iskazala bojazan zbog novog aranžmana s MMF-om, najvećeg do sada, pismo su uputili i na adresu ove institucije.

Nakon što je grupa  bh. ekonomista iskazala bojazan zbog novog aranžmana s MMF-om, najvećeg do sada, pismo su uputili i na adresu ove institucije.

U njemu između ostalog stoji njihovo mišljenje o tome gdje bi novac trebao biti utrošen, te da moraju imati posebno rezervu prema bh. vlastima, jer su skloni, kako se navodi u pismu, neispunjavanju obaveza.

Komentar na ove navode dao je rezidentni predstavnik MMF-a Andrew Jewell.

"Iako MMF pozdravlja reforme na lokalnom nivou, mi, kao institucija, ne kreditiramo lokalne zajednice. Naši sagovornici u Bosni i Hercegovini su striktno državni i entitetski nivo vlasti. Dosadašnje zaduženje Bosne i Hercegovine kod MMF-a kroz Stand-by aranžmane, Prošireni aranžman i Instrument za brzo finansiranje iznosi ukupno oko 1.315 milijarde SDR (što je prema današnjem kursu jednako oko 1.6 milijardi Eura). Od tog iznosa, trenutni dug iznosi 392 miliona SDR (oko 470 miliona Eura), ostatak je otplaćen", rekao je rezidentni predstavnik MMF-a.

Uslovi koji se vežu uz dobijanje novog kredita još uvijek nisu finalizirani.

"Mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim finansijama i digitalizacije", pojasnio je Jewell.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti