Iz Njemačke u rodni kraj: Otvorena još jedna tvornica u Žepču

15.06.2020. 12:08 / Izvor: Akta.ba
Iz Njemačke u rodni kraj: Otvorena još jedna tvornica u Žepču

Riječ je o investiciji iz dijaspore koja je realizirana tijekom prošle i početkom ove godine a investitor je mladi poduzetnik Marinko Marić.

Uz nazočnost velikog broja uzvanika svečano je otvorena kompanija "Marić projekti" i izložbeno-prodajni salon "Ceramix". Riječ je o investiciji iz dijaspore koja je realizirana tijekom prošle i početkom ove godine a investitor je mladi poduzetnik Marinko Marić koji se odlučio vratiti iz Njemačke i pokrenuti posao u svom rodnom kraju.

Odluku je donio u dogovoru sa suprugom Ružicom i već je tada znao da će se njegov san ostvariti i da će biti jedan među liderima u proizvodnji PVC i Alu stolarije, roletni i komarnika za domaće i ino tržište. Proizvodi su ekološki prihvatljivi, energetski učinkoviti, visoke protuprovalne zaštite, bez štetnog utjecaja na okolinu prilikom proizvodnje i upotrebe te sa mogućnošću recikliranja. Kompletan asortiman proizvoda podrazumijeva i pružanje usluga ugradnje na BH tržištu. Dosadašnja vrijednost investicije je oko 2 milijuna KM ali će se nastaviti s ulaganjima i novim investiranjima u proširenje proizvodnje.

"Sami počeci nisu bili nimalo laki. Od kupovine zemljišta, pribavljanja potrebne dokumentacije, pa do izgradnje samog objekta u 2019 god. Zahvaljujući podršci iz lokalne zajednice, općinske administracije, Razvojne agencije Žepče i poslovnih suradnika uspješno sam priveo investiciju kraju i realizirao dio svojih planova. Ostatak svoje poslovne priče nastavit ću da provodim u godinama koje su ispred  i nadam se i dalje uspješno", kazao je direktor i vlasnik Marinko Marić .

Unatoč krizi koju je prouzročila pandemija corona virusa i otežanog plasmana, kompanija "Marić projekti" Žepče upošljava 10 radnika među kojima je i nekoliko studenata koji će po završetku studija pronaći svoje mjesto među sadašnjim zaposlenicima ove perspektivne kompanije. Na novim radnim mjestima koja su kreirana u kompaniji "Marić projekti" zahvalio se općinski načelnik Mato Zovko koji je istakao važnost investicija povratnika iz dijaspore i potrebu da se nastavi sa održavanjem kontakata sa domaćim ljudima koji su otišli izvan granica Bosne I Hercegovine.

"Otvorena je još jedna kompanija koja nam donosi mnogo pozitivnih stvari, smanjuje nezaposlenost, ostavlja ljude na području Žepča i doprinosi sveukupnom razvoju Općine Žepče. Naša dijaspora nam može dati nova znanja i vještine, ukazati kako da budemo još bolji i zajedno s nama razvijati naše Žepče", kazao je načelnik Zovko i pozvao ostale iz dijaspore da se odluče na korak koji je prije dvije godine napravio Marić i da pri tome ne zaborave da ih čeka stručna pomoć pri realizaciji investicije koja je pružena i u slučaju kompanije "Marić projekti" Žepče. Izrazio je nadu da je općinska uprava zajedno sa Razvojnom agencijom Žepče bila na usluzi i da su pomogli koliko je to bilo moguće, te kroz projekt "Rast zajedno s dijasporom" uspješno do kraja doveli projekt otvorenja ove tvornice.

Kompanija "Marić projekti" bila je prva koja je bila uključena u projekt „Rast zajedno s dijasporom“ koji je proveden 2019. godine od strane Općine Žepče i RAŽ-a a u sklopu projekta „Dijaspora za razvoj“ kojeg su provodili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlada Švicarske u partnerstvu sa UNDP u BiH i IOM BiH. U sklopu projekta provedena je specijalistička obuka nezaposlenih osoba koje su primljene u radni odnos kod kompanije "Marić projekti".

Svečanu vrpcu na ulazu u kompaniju presjekli su zajedno vlasnik kompanije Marinko Marić, njegova supruga Ružica i općinski načelnik Mato Zovko. Zahvalnice su uručene općini Žepče, Razvojnoj agenciji Žepče i firmi "Vokel" koja je najbliži partner u suradnji sa novo osnovanom kompanijom u Žepču. Nakon svečanog dijela i presijecanja vrpce, gosti su se pridružili obilasku salona, nakon čega je upriličeno i druženje za oko stotinu uzvanika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti