Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Iz Posušja i Širokog Brijega stiže 100.000 tona boksita za "Aluminu"

17.01.2019. 07:41 / Izvor: Fena

Predstavnici kompanije “Alumina” iz Zvornika i Rudnika boksita iz Posušja i Širokog Brijega dogovorili su saradnji prema kojoj bi ova dva rudnika u 2019. godini trebalo da isporuče 100.000 tona rude boksit za potrebe rada zvorničke fabrike.

Ugovorom, koji je jučer potpisan u Zvorniku, rudnik iz Posušja trebalo bi da isporuči 60.000 tona rude boksit, a rudnik iz Širokog Brijega 40.000 tona.

U “Alumini” smatraju da je, kako je saopćeno veoma važna saradnja s ovim rudnicima jer se tako obezbjeđuju potrebne količine rude za redovan rad u ovoj fabrici.

Direktor poslovne oblasti Razvoj i Kontrola kvaliteta u „Alumini“ Zoran Obrenović rekao je nakon sastanka da su rudnici boksita iz Posušja i Širokog Brijega dugogodišnji partneri i da je cilj da se još više razvija saradnja.

"Kompanija „Alumina“ već duži period sarađuje s rudnicima boksita iz Posušja i Širokog Brijega, gdje su izuzetno kvalitetna ležišta boksita, što je veoma bitno s ekonomskog aspekta za poslovanje naše fabrike", istakao je Obrenović, dodajući da će za ispunjenje ovogodišnjeg plana proizvodnje u "Alumini" biti potrebno više od milion i sto hiljada tona rude boksita.

Direktori Rudnika boksita iz Posušja i Širokog Brijega Petar Petric i Stanko Ljubić su rekli da je "Alumina" njihov strateški partner kojem rudu isporučuju duži niz godina i da su zadovoljni saradnjom.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, isporuka rude iz Posušja i Širokog Brijega bit će, kako je saopćeno iz 'Alumine', nastavljena već od četvrtka 17. januara i odvijat će se po dinamici potpisanog ugovora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti