Iz radionice "Životna pomoć" Goražde proizvode plasiraju na njemačko tržište

15.01.2019. 07:31 / Izvor: Fena
Iz radionice 'Životna pomoć' Goražde proizvode plasiraju na njemačko tržište

Radionica "Životna pomoć“ koja djeluje u okviru goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, napravila je novi iskorak.

Radionica "Životna pomoć“ koja djeluje u okviru goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, napravila je novi iskorak. Kućne papuče koje proizvode uposleni u radionici, svoje mjesto pronašle su na zahtjevnom njemačkom tržištu.

Kako je Feni kazala predsjednica Udruženja Mirsada Ćulov, u dosadašnjem radu uvidjeli su da se njihove papuče prodaju i van granica BiH, ali nisu imali potrebne dokumente niti dozvole za izvoz.

"Zahvaljujući humantarnoj organizaciji CARE koja nas podržava i pomaže u posljednjih sedam mjeseci, izvršili smo neophodnu doregistraciju radionice, dobili carinski broj i sve ostalo što je neophodno za izvoz. Pored toga, CARE organizacija nam je pomogla, odnosno omogućila i prvu isporuku narudžbe za Njemačku", kaže Ćulov.

Pojašnjava da se kućne papuče u radionici "Životna pomoć" šiju od posebnog kvalitetnog materijala, koje udruženju daruje goraždanska kompanija "Prevent“. Radni angažman u ovoj jedinstvenoj radionici pronašlo je sedam osoba.

"Jako sam zadovoljan što sam ovdje. Udruženje i radionica su za mene svijetlo koje mi donosi radost. Osjećam se jako zadovoljanim i korisnim. Kroz ovaj rad hranim troje članova moje porodice a posao nije težak. Među prijateljima sam", kaže Armin Zec.

Udruženje koje okuplja i pomaže osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije, na ovaj način svojim članovima pokušava pružiti prijateljsku, moralnu i materijalnu pomoć i podršku.

"Mislim da je ovaj način, angažmanom u radionici, odličan jer postižemo nekoliko efekata, ohrabrujemo ih, obezbjeđujemo radni angažman i skromnu platu. Time, što smatram jako važnim, potvrđujemo da su i osobe s invaliditetom sposobne da rade i privrijeđuju, čime se na najbolji način eliminišu predrasude. Nadam se da će se otvaranjem procesa isporuke papuča na njemačko tržište, stvoriti šanse da proizvodi iz radionice ovog udruženja stignu na police prodavnica i u drugim zemljama", kaže predsjednica goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.

Radionica "Životna pomoć“ smještena u naselju Vitkovići, registrovana je 2005. godine u namjeri da svojim članovima pruži mogućnost radne okupacije ali i da se pokaže da osobe s invaliditetom mogu biti ravnopravni članovi društva. Osnovalo ju je Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, uz podršku prijatelja iz bratske općine Gera iz Njemačke te tadašnje općine Goražde.

Njena prvobitna djelatnost bila je proizvodnja drvenih slagalica (puzzle) za djecu, koje su najvećim dijelom takođe plasirane na njemačko tržište. Uprkos usponima i padovima koje je radionica doživljavala, članovi Udruženja nikada nisu odustali. Od prijatelja iz Gere dobili su podršku za projekt koji su u međuvremenu osmislili.

Pomoć nije izostala ni od općinskih vlasti, ali ni kompanije Prevent, tako da se u ovoj radionici danas izrađuju kvalitetne kućne papuče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti