Iz školskih klupa u tvornički pogon

24.08.2017. 08:19 / Izvor: Fena
Iz školskih klupa u tvornički pogon

Četiri učenika, koji su praktičnu nastavu obavljali u Tvornici i uspješno prošli kroz certificiranje, dobili su stalno zaposlenje odmah po završenom školovanju.

Nakon što je 9. kolovoza u GS - Tvornici mašina Travnik d.o.o. obavljeno certificiranje zavarivača, odnosno učenika koji su svoju praksu obavljali u toj tvornici, oni su postali i njezini uposlenici.

Certificiranje je provedeno pod okriljem projekta "Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH", koji realiziraju GS - Tvornica mašina Travnik d.o.o. i njemačka vladina organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), u okviru programa DEVELOPPP.de, iniciranog od Saveznog ministarstva za privredu suradnju i razvoj (BMZ).

"Certificiranje zavarivača, atestacija postupaka i certificiranje pogona su, u praktičnom smislu, preduvjet da bi se bavili ovim zahtjevnim poslom koji nužno treba iznimnu koncentraciju i stručnost. Ukoliko nemate sve međunarodno priznate ateste i certifikate koje zahtjeva tržište, prema propisanim standardima i normama, niste konkurentni ni vi, kao poslodavac, niti su to vaši uposlenici. To je kao da i ne postojite", kazao je Taib Helvida, inženjer u tvornici u kojoj je provedeno certificiranje i član stručnog tima projekta.

On je istaknuo da ovi certifikati vrijede tri godine, no moraju biti provjeravani i ovjeravani svakih šest mjeseci kao potvrda da zavarivač nije imao prekid na zavarivačkim radovima, što nije karakteristika drugih zanimanja, te potvrđuje praksu cjeloživotnog učenja.

"Četiri učenika, koji su praktičnu nastavu obavljali u Tvornici i uspješno prošli kroz certificiranje, dobili su stalno zaposlenje odmah po završenom školovanju", kazala je stručna savjetnica u GIZ-u Elma Badžak.

Kako je kazala, evidentno je da su zanimanja bravara i zavarivača deficitarna ne samo u BiH, nego i u regiji.

"Stoga je ovaj projekt izuzetno važan u dva pravca: kompanije koje imaju potrebu za ovim kadrom dobit će stručne mlade ljude, dok će mladi u BiH dobiti priliku da se odmah po školovanju zaposle u svojoj struci što je, nažalost, rijetkost u današnje vrijeme", dodala je Badžak.

Kako se certifikati plaćaju prema propisanim normama, a da bi se novouposleni dodatno rasteretili od daljnjih davanja, trošak su zajednički snosili GIZ i GS – Tvornica mašina Travnik, nositelji projekta "Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH".

Upis sljedeće generacije za ova zanimanja je završen, a s početkom nove školske godine će novi učenici početi sa praktičnom nastavom, priopćeno je iz projektnog tima.

Projekt "Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH" trajat će tri godine, a cilj mu je poboljšanje stručnog obrazovanja za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), prema normama europskog metaloprerađivačkog sektora i industrije mašina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti