Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Izabrano rukovodstvo Asocijacije metalne i elektroindustrije VTK BiH

Na konstitutivnoj sjednici Asocijacije metalne i elektroindustrije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH jučer su izabrana tri predsjedavajuća i Odbor od šest članova na mandat od četiri godine.

26.09.2014. 10:00 / Izvor: eKapija.ba

Na konstitutivnoj sjednici Asocijacije metalne i elektroindustrije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH jučer su izabrana tri predsjedavajuća i Odbor od šest članova na mandat od četiri godine.

 Zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković istakao je da će se u okviru Asocijacije formirati i četiri specijalizovana odbora po granama.

"Metalna i elektroindustrija je jedna od najznačajnijih grana privrede u BiH koja u okviru svoje djelatnosti učestvuje sa 38 odsto u ukupnom izvozu BiH i zapošljava više od 30.000 radnika", rekao je Marinković i dodao da se ovi kapaciteti mogu još značajnije zaposliti.

Prema njegovim riječima, da bi BiH išla u industrijalizaciju potrebne su i određene mjere koje mora preduzeti BiH, entiteti, kantoni, pa i lokalne zajednice.

Predstavnik firme "Trudbenik" iz Doboja Pero Bukejlović istakao je da je potrebno više raditi na organizacionom uvezivanju u ovoj grani industrije, jer sa sadašnjim kapacitetima BiH nije konkurentna na tržištu Evrope, kao ni u tehnološkim dostignućima da bi mogli parirati na Zapadu.

Bukejlović je naglasio da u BiH ima veoma malo firmi koje imaju vlastite brendove, zbog čega treba raditi na podsticajnim mjerama.

Vlasnik fabrike akumulatora "Tesla" Brčko Miodrag Bukvić istakao je da nadležne institucije i resorna ministarstva ne podržavaju dovoljno firme, a posebno sektor reciklaže, jer su dali dozvolu za izvoz starih akumulatora iz BiH, dok su druge zemlje regiona zaštitile svoje firme i ne dozvoljavju izvoz tih sirovina.

Menadžer firme "Interkomerc" iz Mostara Vedrana Hamzić rekla je da ta firma zapošljava 200 radnika i da je cilj da prošire svoje tržište u Evropi, jer je tržište BiH za njih malo.

Na sjednici su nakon usvajanja Pravilnika o radu i organizaciji Asocijacije metalne i elektroindustrije izabrani predsjednici, te članovi Odbora Asocijacije.

U narednom četvotrogodišnjem mandatnom periodu, funkciju predsjednika Asocijacije obavljaće Eduard Jahjaefendić (Tvornica tehnološke opreme Sarajevo), Vedran Škobić (Aluminij Mostar) i Pero Bukejlović (Trudbenik Doboj ) dok su za članove Odbora Asocijacije pored predsjednika koji su istovremeno i članovi Odbora, izabrani predstavnici sljedećih firmi: Interkomerc Mostar, Deling Tuzla, Novijelšingrad Banja Luka, Famos Istočno Sarajevo, RM-LH Zenica i Bekto Precisa Goražde.

eKapija.ba/SRNA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti