Izazov za privrednike: Kvalitet i dostupnost radne snage

06.10.2021. 11:06 / Izvor: SRNA
Izazov za privrednike: Kvalitet i dostupnost radne snage

Chubb je istakla da USAID pomaže malim i srednjim preduzećima, radeći ciljano, u četiri sektora : drvnom, metalskom, IT, te tekstilnoj industriji.

Najveći izazovi sa kojima se suočavaju privrednici u BiH su kvalitet radne snage, te njena dostupnost, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

"Sve je veći broj gradova gdje nama dovoljno radne snage, tako da se mi kao privrednici trenutno fokusiramo na povećanje plata tamo gdje možemo", istakao je Trivić prije USAID-ove konferencije o izazovima sa kojima se susreću privrednici BiH.

Prema njegovim riječima, privrednici u BiH fokusirani su i na edukaciju postojeće radne snage, te na njenu prekvalifikaciju.

"To su sigurno i sadašnji i budući izazovi privrednika", naglasio je Trivić, te dodao da ono što očekuje privrednike u BiH, zbog svih promjena u svijetu, jeste da će neke industrije nestajati, a neke nastajati.

On je naglasio da će iz dana u dan na značaju dobijati edukacija radnika i cjeloživotno učenje.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb navela je da mala i srednja preduzeća u BiH učestvuju 71 odsto u izvozu svih proizvoda na tržište EU, što je odlično.

Chubb je istakla da USAID pomaže malim i srednjim preduzećima, radeći ciljano, u četiri sektora : drvnom, metalskom, IT, te tekstilnoj industriji.

"Radeći u tim sektorima, nastojimo pomoći malim i srednjim preduzećima da povećaju stopu izvoza na tržište EU i regije", rekla je ona novinarima i dodala da je USAID u BiH fokusiran i na usvajanje novih tehnologija, te sertifikovanju usluga i proizvoda, radi povećanja izvoza na nova tržišta.

Prema njenim riječima, u BiH se mogu otvoriti nova radna mjesta, samo ako radna snaga ima vještine za njih.

"Kroz projekat "Jačanje radne snage i pristupa tržištu", pomažući razvijanju radne snage i usvajanju novih vještina, prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika, mi pokušavamo osposobiti radnu snagu koja je potrebna ovim sektorima", istakla je direktorica USAID-a u BiH i dodala da je potrebno izvršiti i pritisak na obrazovni sistem.

Govoreći o konferenciji, direktorica Chubb je navela da će na ovom skupu raditi na identifikovanju nedostataka u razvoju radne snage, i tome kako ih premostiti.

Ona je istakla da se projekat "Jačanja radne snage i pristupa tržištu" fokusira na tri glavna cilja - razvoj radne snage, povećanje pristupa tržištu i poboljšanje kvaliteta proizvoda

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti