Izazovan period: Istražili smo imaju li bh. IT firme manje posla zbog COVID-19

13.04.2020. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Izazovan period: Istražili smo imaju li bh. IT firme manje posla zbog COVID-19

Poslovanje u mnogim industrijama trpi ozbiljne posljedice zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Poslovanje u mnogim industrijama trpi ozbiljne posljedice zbog pandemije koronavirusa (COVID-19). 

Istražili smo kako se ona odražava na poslovanje bosanskohercegovačkih IT kompanija, te da li je i koliko njihovo poslovanje ugroženo novonastalim okolnostima, koliko je pandemija virusa COVID-19 uticala na projekte koje rade na inozemnim tržištima, da li je došlo do smanjenja obima aktivnosti, te hoće li efekti pandemije COVID-19 dugoročno utjecati na razvoj IT tržišta?

Prema dosadašnjim odgovorima, IT kompanije su se najbrže prilagodile na rad od kuće jer uglavnom surađuju s udaljenim klijentima, te im posao na daljinu nije problem. Također, u ovom periodu nisu uvidjeli nikakve velike prepreke u radu. Osim toga, dosadašnje viđenje u borbi protv COVID-19 jasno pokazuje da je IT ultimativno rješenje za mnoge probleme, te se kao takav repozicionira u odnosu na druge industrije.

Kompanije koje pružaju usluge strancima uglavnom rade na projektima koje su započele prije COVID-19, a šta kažu predstavnici većih IT kompanija, pročitajte u nastavku.

Sabina Grcić, Head of Talent and Marketing Atlantbh

S obzirom da nam je posao takve prirode da skoro sve svoje obaveze možemo raditi online, kao i većina drugih IT kompanija, vrlo brzo smo se organizovali i nastavili rad od kuće. Koristimo dosta alata koji nam olakšavaju organizaciju i poslovanje, a svi naši sastanci, kako unutar, tako i van kompanije su sada online. Iako smo i ranije imali tu fleksibilnost i mogućnost rada od kuće, nikada nismo bili primorani raditi na ovaj način duži period. Mnogo je jednostavnije pratiti taskove te održavati komunikaciju kad smo na poslu, ali uz dobru organizaciju ne osjetimo pad efikasnosti. 

S obzirom da radimo sa klijentima na inostranom tržištu čije su zemlje, također, pod uticajem pandemije, ugovaranje novih poslova i projekata je malo sporije od onog na šta smo navikli. Ipak, iako je trenutna situacija izazov za sve nas, prilagođavamo se i zajedno sa našim potojećim klijentima poslovanje nastavljamo uobičajeno. Ne znamo šta nas tačno čeka dugoročno, niti možemo praviti neke tačne prognoze. Sve zavisi od razvoja situacije u svijetu.

Ena Taslaman, PR and Communications Specialist​ Authority Partners

Uprkos izazovnom periodu u cijelom svijetu Authority Partners (AP) je nastavio poslovanje, gotovo neometano, zahvaljujući dobro postavljenoj unutrašnjoj organizaciji i specifičnosti IT industrije.  Pozorno pratimo trenutnu situaciju u vezi sa korona virusom (COVID-19). Naš prioritet je sigurnost i zdravlje našeg tima, stoga smo poduzeli sve mjere predostrožnosti kako bismo spriječili mogućnost širenja virusa.

Ovo je četvrta sedmica kako naš tim radi od kuće i u ovom trenutku ne možemo znati do kada će ova situacija trajati. U ovom periodu nismo uvidjeli nikakve velike prepreke u radu. Zaista smo ponosni na posvećenost i vrijedan rad našeg tima.

Svjesni smo da za pojedine članove tima ovo može biti vrlo izazovan period, koji je donio neočekivanu kompleksnost u njihovu svakodnevnicu. Međutim, AP je posvećen pružanju kontinuirane podrške  prilikom adaptacije na nove životne i radne okolnosti, te proaktivnoj i transparentnoj komunikaciji. Cilj AP-a je da bude relevantan izvor informacija i savjeta svom timu. Trudimo se da budemo tu jedni za druge i da zajedno prođemo ovaj period.

AP je organizovao niz aktivnosti u cilju podrške konsultanticama i konsultantima. Ove sedmice planiramo da održimo webinar kroz koji će biti odgovorena sva pitanja u vezi efikasne organizacije rada od kuće. Pored toga, naš tim ima dostupnu psihoterapijsku podršku u cilju lakšeg upravljanja stresom tokom ovog perioda. Jedna od naših ključnih vrijednosti je rast i razvoj, stoga mi nastavljamo da rastemo zajedno kroz nove izazove, iskustva, ali i online edukacije.

AP je globalna kompanija koja posluje u 25 zemalja svijeta i na nekoliko kontinenata, sa preko 300 konsultantica i konsultanata. Naš model rada podržava fizičku udaljenost članova tima. Uzimajući u obzir trenutne trendove u svijetu biznisa i način na koji se tehnologija razvija, rad na daljinu uz IT stručnjake širom svijeta je postao standard i naša realnost već dugi niz godina. AP rad je podržan efikasnom komunikacijom između organizacionih jedinica i timova. Također, mi smo prepoznali važnost kontinuiranog jačanja AP kulture kao ključne komponente uspjeha naših globalnih timova, omogućavajući našim konsultantima da se osjećaju povezano kroz zajedničke ciljeve i vrijednosti.

Dragan Ninić, menadžer sektora za razvoj poslovanja LANACO

COVID-19 već masovno mijenja čovječanstvo i globalnu ekonomiju. Izvjesno je da će ova pandemija imati široke i dugotrajne posljedice na globalnu ekonomiju i dovesti do prekomponovanja određenih industrijskih grana, koje mogu ići u pravcu integracija više kompanija i kreiranje manjeg broja regionalno jakih igrača, ili do serije bankrotstava onih najugroženijih. U oba slučaja, tržište će se na strani ponude smanjiti. Koliko će to uticati na nivo konkurencije i generalno inovativnosti unutar pojedinih industrijskih grana, teško je u ovom trenutku procijeniti.  Kao kompanija smo na vrijeme krenuli sa procesom transformacije ka modelu digitalne kompanije koja kreira napredna rješenja u modelu distribucije “softver kao servis”. Iskustvo koje imamo sa virusom COVID-19 je samo potvrdilo da ovaj model jeste budućnost globalne industrije, jer zahvaljujući njemu uspješno su prevaziđene mnoge prepreke i kreirane organizaciono-poslovne pretpostavke da globalna privreda nastavi dalje. Generalno, projekti koje imamo su rezultat najvišeg oblika strateške saradnje sa našim partnerima, liderima u industrijama kojima pripadaju, koji duboko i direktno zadiru u njihove kritične poslovne procese, te kao takvi imaju tendenciju usporenja koja je rezultat situacije u kojoj se nalazi čitava svjetska privreda. Njihova realizacija nije i ne može biti ugrožena. 

Budući da se naši partneri nalaze na različitim dijelovima svijeta, pomno smo pratili talase pandemije virusa COVID-19 i u skladu sa njima usklađivali međusobni odnos. Slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i naših državnih oragana, svi zaposleni su dobili detaljna uputstva za rad, a partneri objašnjenje o načinu pružanja usluga. U interesu cjelokupnog društva, a naručito onih najosjetljivijih kategorija, okupili smo sve raspoložive resurse i zahvaljujući tehnologiji kojom raspolažemo, kao i naprednim znanjima naših zaposlenih, fokusirali smo napore da kao kompanija pružimo podršku svima koji su pogođeni ovom teškom situacijom. U ovom trenutku najvažnije je sačuvati zdravlje ljudi, jer život nema alternativu. 

Mišljenja sam da poslovanje IT zajednice u Bosni i Hercegovini u značajnoj mjeri prati kretanja globalne privrede. Primjetno je da unutar IT kompanija trenutno vlada momenat osluškivanja i promatranja, kako bi se spoznala situacija na tržištima na kojima pružaju usluge. Pored individualnih napora koje IT kompanije čini, tu su i aktivnost Bit Alijanse, krovnog Udruženje IT kompanija u Bosni i Hercegovini, koja redovno prati stanje u svim domaćim IT kompanijama.

Vjerujem da je veoma legitimno pitanje da li je pred nama recesija, uzimajući u obzir indikatore koji upućuju da smo već jednom nogom u njoj i da je samo pitanje njenog intenziteta i geografskog obuhvata. Sa druge strane, a posebno imajući u vidu globalna iskustva sa prevladavanjem problema nastalih pandemijom COVID-19, u čemu se IT pokazao kao karta na koju treba igrati, postoji brojni pokazatelji koji potvrđuju da naša industrija ima solidnu perspektivu. Svakako, sve ovo treba posmatrati kroz globalnu perspektivu čitave privrede, ali brojna međunarodna istraživanja pokazuju da se očekuje povećanje ulaganja u IT kapacitete kompanija. Sve ono što smo do sada vidjeli u borbi protiv COVID–19 nam jasno pokazuje da je IT ultimativno rješenje za mnoge probleme, te se kao takav repozicionira u odnosu na druge industrije. Sve ovo će samo ubrzati započeti proces digitalne transformacije u kojem će, verujem, kompanije iz Bosne i Hercegovine uspjeti da nađu svoje mjesto. 

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti