Izazovi za saradnju sa zahtjevnim kupcima Zapadne Europe su jako veliki

26.04.2018. 16:46 / Izvor: Akta.ba
Izazovi za saradnju sa zahtjevnim kupcima Zapadne Europe su jako veliki

U BiH ima jako puno kompanija koje su već blizu ili su na nivou da ispune zahtjeve EU tržišta.

Muris Obarčanin, direktor MDG International BiH iz Sarajeva je tokom trajanja SBF istakao da firme van granica BiH bukvalno stoje u redu za ovakvim tržištima kao što je bh. tržište.

"Jako je veliki zahtjev i za izmještanje kompletne bh. proizvodnje na druga tržišta van granica BiH, ali veliki problem način razmišljanja menadžementa i vlasnika kompanija koji se poprilično nefleksibilno ponašaju smatrajući da posao treba sam da dođe, te da se sam završi i da se isporuči", kazao je Obarčanin.

Fleksibilnost u kompletnom poslu i pristupu kupcima Zapadnog tržišta je jako bitna i odlučujuća za poslovanje, naveo je Obarčanin dalje, te smatra da se u ovom segmentu može puno toga uraditi.

"Imamo jako puno kompanija u BiH koje su već blizu ili su na nivou da ispune zahtjeve EU tržišta, tako da one već povlače druge kompanije i nadam se da će to što prije biti praksa u cijeloj BiH", dodao je Obarčanin.

Kada su u pitanju mogućnosti proširenja u zemlje Zapadne Europe, istakao je da su izazovi za saradnju sa zahtjevnim kupcima Zapadne Europe jako veliki, ali na taj izazov se mora adekvatno odgovoriti.

 "U tom segmentu je jako bitno pratiti trendove kada je u pitanju tehnologija. U BiH menadžement i vlasnici pojedinih kompanija su imali problem za ovakve zahtjeve kada je u pitanju pritisak posla i narudžbi koje imamo iz Zapadne Europe, te u tom segmentu smatram da moramo početi educirati i promijeniti načine razmišljanja o poslu i generalno od strane vlasnika i menadžmenta kompanija. Poslije toga bitno je nastaviti educirati osoblje, inženjere i mlade ljude koji se moraju uključiti u poslovni proces, jer oni su ti koji trebaju da iznesu ovaj segment poslovanja", ispričao je Obarčanin.

Obarčanin je još istakao da je SBF mjesto i prilika za upoznavanje dobrih ljudi, kako lokalno, tako i ljudi iz vana, te je prilika i za razmjenu mišljenja i iskustava.

Njegova kompanija, MDG International BiH se bavi proizvodnjom dijelova za razne vrste  industrije upotrebom CNC tehnologija.

"U periodu od šest godina smo uspjeli napraviti dosta stvari, počevši od zapošljavanja, ali to nije toliko bitno koliko je bitan kvalitet i praćenje tehnologije koje pokušavamo unaprijediti. S jedne strane radimo proizvodnju i pokušavamo Zapadnom svijetu prodati naš inženjering, tako da to smatram većim doprinosom nego sam rast bilo čega drugog", dodao je Obarčanin.

Istakao je da su fokusirani na izvoz gdje 100 posto izvoze na tržišta širom Europe, sve do Irske, te da su ontinuirano u potrazi za novim kupcima i tržištem.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti