Izbjeglice na školovanju u Mercedesovim tvornicama

Vijesti / SVIJET

Izbjeglice na školovanju u Mercedesovim tvornicama

11.11.2015. 08:35 / Izvor: Index.hr

Dva mjeseca nakon što je prvi čovjek Mercedesa Dieter Zetsche najavio kako će izbjeglice biti pokretač njemačkog gospodarskog čuda Daimler pokreće program školovanja za izbjeglice.

"Bridge intern" program je zajednički projekt Daimlera i njemačke vlade, odnosno agencije za zapošljavanje, a uključuje 14-tjedno školovanje izbjeglica. Program obuhvaća poduke iz njemačkog jezika i specifičnih stručnih znanja, a pomoći će asimilaciji izbjeglica u njemačko društvo. Prvih šest tjedana školovanja financira njemačka vlada, a drugih osam Daimler uz obavezu plaćanja minimalne plaće svim polaznicima.

U jutarnjem djelu nastave koje starta u 6.00 sati polaznici uče o logistici i proizvodnji, a nakon stanke u popodnevnom terminu formiraju se grupe od po 10 polaznika koje uče njemački jezik i pripremaju prijave za slobodna radna mjesta. 

Program nije specijaliziran za izbjeglice iz Sirije već su dobrodošle i one iz Afganistana, Eritreje, Gambije, Nigerije i Pakistana. Jedino ograničenje je starost polaznika - školovanje je predviđeno za one starosti od 20 do 51. godinu. Program je već startao u tvornici Unterürkheim u Stuttgartu, a obuhvaća 40 polaznika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti