Izbor najmenadžera u Sarajevu: Uručena priznanja šampionima biznisa regiona

08.07.2011. 09:12 / Izvor: eKapija.ba
Izbor najmenadžera u Sarajevu: Uručena priznanja šampionima biznisa regiona

U Sarajevu je sinoć, uz prisustvo nekoliko stotina najuspješnijih menadžera iz desetak zemalja Evrope i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti iz BiH i regiona, održana dvadesetčetvrta po redu ceremonija izbora najmenadžera i najkompanija regiona jugoistočna i srednja Evropa.

Dodijeljeno je ukupno 25 menadžerskih nagrada najuspješnim menadžerima, te 11 nagrada najuspješnim pojedincima, koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju.

Žiri Nezavisne Agencije, kao ni proteklih godina, nije imao nimalo lak zadatak – od gotovo 2.000 pristiglih nominacija, izabrati najbolje – šampione biznisa regiona.

Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije, koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju.

Super šampioni biznisa

Super šampioni biznisa – najmenadžeri i najkompanije za 2011. godinu, po izboru Žirija Nezavisne agencije, na čelu sa Tomislavom Antunovićem, predsjedavajućim žirija su: Miodrag Kostić, predsjednik Uprave MK Grupe iz Beograda, Republika Srbija, jednog od najvećih poslovnih sistema u Srbiji. Pod `krovom` MK Grupe je 35 preduzeća, u kojima privređuje oko četiri hiljade radnika. MK Grupa je u 2010. godini ostvarila promet veći od 600 miliona eura. T o je trenutno najveća vertikalno integrisana poljoprivredna kompanija u Evropi.

Dušan Bajatović, generalni direktor Javnog Preduzeća Srbijagas iz Novog Sada, Republika Srbija, dobio je priznanje za izvanredno poslovanje kompanije. Tokom proteklih godina, Bajatović je dobitnik i brojnih drugih nagrada i priznanja dodijeljenih za stvaralaštvo – Poslovni potez godine, Zlatna plaketa za poslovnu viziju, Zlatni svetionik-marketinški podvig godine, Najhumaniji čovek godine i Najgrađanin Novog Sada 2010.

Miroslav Bogićević, vlasnik i direktor koncerna Farmakom mb iz Šapca, Republika Srbija, u čijem sastavu posluje sedam zasebnih preduzeća i 15 rudnika u tri privredne grane. Koncern Farmakom mb svoj uspjeh temelji na forsiranju proizvodnje i sirovinske nezavisnosti. Zapošljava 3.300 radnika, a najpoznatiji je po čuvenoj Mlekari Šabac i somborskoj fabrici akumulatora. Nezvanično, Farmakom i gospodin Bogićević nose titulu "Kralj rudnika".

Pored srbijanske "delegacije" najmenadžera, priznanje "Najmenadžer i najkompanija regiona" u određenim oblastima uručeno je i najuspješnijim menadžerima iz Hrvatske - Anti Vlahoviću, predsjedniku Uprave Adris grupa iz Rovinja. Adris Grupa je vodeća regionalna kompanija i lider po kriterijumima profitabilnosti, kompetitivnosti i inovativnosti. Organizirana je u dvije osnovne strateške poslovne jedinice (duhansku i turističku) - Tvornica duhana Rovinj i lanac hotela Maistra, te proizvodnja ribe i Gordani Kovačević, predsjednici Uprave kompanije Ericsson Nikola Tesla, koja je takođe regionalni lider u svojoj branši. Za izuzetne stvaralačke rezultate, Kovačević su dodijeljena najviša priznanja u Republici Hrvatskoj i drugim državama.

Nedžad Rešidbegović, generalni direktor vodeće kompanije u ovoj branši u BiH i regionu - BH Telecoma. BH Telecom je, zahvaljući odličnom radu i organizaciji kompanije, ostvario prihod od preko 600 miliona maraka, dok godišnje u razvoj ulažu 150 miliona maraka. Vodeća pozicija najprofitabilnije kompanije u Bosni i Hercegovini, značajno povećanje prihoda, dobiti i investicija, raznovrsni i kvalitetni paketi usluga, povećanje i modernizacija telekomunikacijskih kapaciteta, samo su neki od razloga zbog čega su Rešidbegović i BH Telecom laureati priznanja Najmenadžer i Najkompanija.

Među šampionima biznisa regiona je i Roman Matek, generalni direktor kompanije Thermana d.d. iz Laškog, Republika Slovenija. U proteklih pet godina, u izgradnju modernog i atraktivnog Wellness parka Laško, kompanija Thermana investirala je preko 80 miliona eura, što ih čini liderom na tržištu Slovenije i regiona.

Najviše priznanje "Najmenadžer i najkomanija" iz Republike Crne Gore dobila je kompanija "13. jul – plantaže" a.d. Podgorica, uz posebenu nagradu svjetskom najbrendu – vinu Vranac. Izvršna direktorica ove izuzetno uspješne kompanije je Verica Maraš, kojoj je uručena najveća regionalna nagrada.

Iz Bosne i Hercegovine, države domaćina nagrade Najmenadžer, među "Šampionima šampiona biznisa" je i Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj d.d. Kakanj. Za deset godina, koliko je prošlo od privatizacije Tvornice, najuspješnije u Bosni i Hercegovini, prihvaćene obaveze u ukupnim investicijama premašene su čak za 60 odsto.

Evropska priznanja za evropski kvalitet

Još dvije grupe najuspješnijih menadžera i kompanija, kojima su uručena zaslužena priznanja za evropski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate je grupa koju predvode gospoda Meho Mušić, vlasnik i generalni direktor kompanije Bosnamed Sarajevo i Haris Redžepagić, direktor i vlasnik PZU Denida , također iz Sarajeva. Obje ove kompanije pokazale su izvanredne rezultate u zdravstvenoj djelatnosti, Bosnamed kroz partnerstvo sa renomiranom njemačkom firmom Dräger , za isporuku kvalitetnih medicinskih aparata, a Denida za dvadesetak vlastitih kvalitetnih preparata, koji su već postali svojevrstan brend.

U ovoj grupi dobitnika visokih priznanja "Najmenadžer i najkompanija" po oblastima i granama privrede su: Filip Đokić, osnivač, vlasnik i direktor Filan Companyja, lanca reprezentativnih ugostiteljskih objekata u Podgorici i Budvi, Republika Crna Gora, zatim Dejan Cverlin, direktor kompanije Bioles Horizont iz Maribora, Republika Slovenija, za izvanredne rezultate u proizvodnji i prodaji biomase, Riste Gushterov, predsjednik Uprave kompanije Rimaco Skoplje, Makedonija, za ostvarene rezultate u poslovanju koje obuhvata djelatnosti trgovine, nekretnina i finansiranja najvećih projekata i Agim Sionoimeri, vlasnik i direkor turističke agencije iz Tirane, Albanija.

Hipodrom Vuković – podvig godine

Drugu grupu dobitnika priznanja Najmenadžer i Najkompanija sačinjavaju kompanije iz Bosne i Hercegovine, koje se svojim radom, ponašanjem i uspješnim i kvalitetnim biznisom već nalaze u Evropi, predvodi Suljo Vuković, mladi, sposobni i ambiciozni direktor i vlasnik kompanije Inos d.o.o. iz Busovače, inače poznatiji kao tvorac i vlasnik nedavno otvorenog fenomenalnog Hipodroma Vuković u Gradačcu, ostvarujući na taj način svoj dječački san.

Zasluge za realizaciju investicije – Hipodrom Vuković zasigurno pripadaju i načelniku Općine Gradačac – Fadilu imširoviću, koji je u Sarajevu primio priznanje "Najnačelnik", za stvaranje povoljnog ambijenta za biznis i podsticaj razvoju malog i srednjeg biznisa u Gradačcu.

Nagrade "Najmenadžer i najkomanija", pored Vukovića, dobili su: Suad Roša, suvlasnik i direktor kompanije za proizvodnju cipela za izvoz Alpina Bromy iz Tešnja, Maja Golijanin, generalna menadžerica najuspješnije kompanije sa Pala-Majnex d.o.o., zatim Halim Curi, generalni menadžer kompanije Lexmark International BH d.o.o. iz Sarajeva i Harun Ćatić, vlasnik i direktor izuzetno uspješne kompanije za proizvodnju i promet odjeće – Bellisima Sarajevo.

Nova banka najbanka i Sarajevo osiguranje najbolje osiguravajuće društvo

Prestižno priznanje Najmenadžer - Nezavisne agencije i njenog Stručnog žirija, za oblast bankarstva – Najbanka i najmenadžer u bankarstvu – dobile su čak dvije banke: Nova banka iz Banje Luke, na čijem čelu se nalazi mladi finansijski stručnjak, uskoro doktor ekonomskih nauka Milan Radović i BBI banka (Bosna Bank International) i njen generalni direktor Amer Bukvić.

Midhat Terzić, generalni direktor Sarajevo osiguranja d.d. Sarajevo, najzaslužniji je za meteorski rast i razvoj Sarajevo osiguranje – najboljeg osiguravajućeg društva u regionu.

Raiffeisen leasing d.o.o. iz Sarajeva, prema ocjeni Žirija i klijenata, je Najleasing kuća, a direktorica Raiffeisen leasinga – Belma Sekavić Bandić – Najmenadžer u oblasti leasinga.

Priznanje Behmenu, Davidoviću, ambasadoru Švedske u BiH i Tanji Fajon

Kao i ranijih godina, i za 2011. godinu u Sarajevu je dodijeljen jedan broj priznanja ljudima, kompanijama i institucijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u regionu jako veliki.

Tradicionalna nagrada "Najgradonačelnik" ove godine, nakon što je prošle godine uručena Miomiru Mugoši, gradonačelniku Podgorice, zasluženo je pripala gradonačelnicima Sarajeva – Aliji Behmenu i Banja Luke – Dragoljubu Davidoviću.

"Najambasador" je ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini - Bosse Hedberg, a specijalno priznanje za razvoj demokratije i uvođenje bezviznog režima u BiH uručeno je i poslanici Evropskog parlamenta sa sjedištem u Briselu - Tanji Fajon.

Nagrada za oblast obrazovanja uručena je Veljku Trivunu, dekanu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, jedinom u BiH i jednom od rijetkih u regionu koji ima međunarodnu akreditaciju i čije diplome važe u cijelom svijetu.

Iz oblasti novinarstva i medija nagrade su pripale Mireli Poprženović, direktorici JP RTV Bihać , za kvalitetan program, popularne i veoma gledane programske sadržaje, u kojima se znatan prostor posvećuje biznisu, televizijskoj kući TV1 Sarajevo, odnosno njihovoj emisiji posvećenoj isključivo ekonomiji – Biznis magazin Kapital i priznanje "Najnovinar", prema obrazloženju Žirija, za višegodišnji kreativan i istraživački rad i prepoznatljivost dodijeljeno je Senadu Hadžifejzoviću.

U kategoriji "Specijalna priznanja" za vrhunske rezultate u svojoj branši uručene su i reklamnoj agenciji Bruketa & Žinić, iz Zagreba, te Nedimu Čauševiću (BH Quality, Tuzla) i Edinu Mehiću (Development Studio d.o.o. Sarajevo, za prvu privatnu agenciju za zapošljavanje u BiH).

Specijalno priznanje Ivi Josipoviću

Među ovogodišnjim dobitnicima Specijalnog priznanja je i Dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, za učešće u širenju demokratskih procesa, doprinos razvoju Republike Hrvatske i regiona i njihovo otvaranje prema svijetu, unapređenje demokratskih odnosa i ljudskih prava uopšte, kao i za afirmaciju duhovnih vrijednosti. Nažalost, predsjednik Josipović je bio spriječen da lično prisustvuje svečanosti, pa će mu, prema ranijem dogovoru, priznanje biti uručeno u njegovom kabinetu, sredinom ovog mjeseca.

Ova manifestacija je, u dosadašnje 23 dodjele priznanja, izgradila svoj imidž na prostorimaregiona, kao i cijele Evrope, sa željom i ciljem da, od ljudi koji prave uspješan biznis i uspješno vode svoje kompanije, pravimo najveće medijske zvijezde, da oni dobijaju oskare popularnosti, a ne da tu privilegiju imaju samo najbolji sportisti, najbolji pjevači ili misice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti