Izbor najuspješnijih u privredi RS za 2011. godinu: Privredna komora RS nagradila kvalitetne domaće proizvode

27.03.2012. 14:18 / Izvor: eKapija.ba
Izbor najuspješnijih u privredi RS za 2011. godinu: Privredna komora RS nagradila kvalitetne domaće proizvode

Privredna komora Republike Srpske dodijelila je danas nagrade privrednim društvima za proizvod ili liniju proizvoda u kategoriji "Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda".

Direktor Privredne komore Dragica Ristić rekla je da je nagrađeno 19 privrednih društava koja svojim kvalitetom zaslužuju dobijeno priznanje.

Ristićeva je podsjetila da Privredna komora već treću godinu realizuje projekat "Naše je bolje", kroz koji skreću pažnju na potrebu i važnost kupovanja domaćih proizvoda, promovišu ih i podstiču potrošače da ih kupuju.

Komentarišući ulazak Hrvatske u EU, Ristićeva je navela da bi najveći problem za izvoznike iz BiH mogao biti nepostojanje dovoljno akreditovanih laboratorija i činjenica da određeni proizvodi, sa sertifikatima koje trenutno posjeduju, neće moći da se izvoze u Hrvatsku ukoliko se ne obezbijedi dodatna akreditacija pojedinih laboratorija.

Ristićeva je naglasila da je problem i to što postoje samo dva granična prelaza preko kojih se može izvoziti roba, prije svega animalnog i fitosanitarnog porijekla, te da su poseban problem prehrambeni proizvodi.

"S jedne strane, moramo sve učiniti da otklonimo smetnje u roku koji je pred nama, a s druge strane da se pregovara o produženju tog roka. Kritičan datum je već 1. januar naredne godine, iako Hrvatska ulazi u EU 1. jula", istakla je Ristićeva.

Nagrađena privredna društva su: MLADEGS PAK d.o.o. Prnjavor, za Boni začin- dodatak jelu s povrćem, P.O.R. BELLADONNA Laktaši, za domaći sirup od zove i drenjine (pakovani u PVC foliji od 40 ml), EXCLUSIVE LINGERIE d.o.o. Banja Luka, za kolekciju kupaćih kostima za sezonu ljeto 2012, EURO HEM d.o.o. Banja Luka, za "Vizir" – sredstavo za čišćenje vjetrobrana, MIRA a.d. Prijedor, za Frondi maxi, nougat, CARMEN LINE d.o.o. Laktaši, za kolekciju proljeće - ljeto 2012, NOVA DI VRBAS d.o.o. Banja Luka, za program "UNA", KIS PRODUKT d.o.o. Trn, Laktaši, za bolnički krevet, TAMARIS COMPANY d.o.o. Banja Luka, za travnati tepih, SAMATINI d.o.o. Milići, za LAMAR (ekskluzivni troslojni parketi), ADRIA d.o.o. Višegrad za kore za rozen tortu, PANIFLEX d.o.o. Pale za dimljeni vrat, dimljeni polutrajni proizvod, BOM IMPEX d.o.o. Banja Luka, OMCAFE tradicionalna kafa (mljevena kafa 1/2 kg), Zemljoradnička zadruga LIVAČ Aleksandrovac, Laktaši za trapist sir, ARKE 2000 d.o.o. Banja Luka, PE folija za prekrivanje (20 m2 i 100 m2), MLjEKARA PAĐENI d.o.o. Bileća za mladi kajmak, SAVA SEMBERIJA d.o.o. Bijeljina nagrađena za sok od paradajza (kašasti, pasterizovani), PODRUMI VUKOJE 1982 d.o.o. Trebinje, Linija vina PRIMAVERA, DUKAT d.o.o. Banja Luka, nagrađeni za MaxClean deterdženti za ručno pranje posuđa (limun, narandža, jabuka, balzam i antibakterijski).

Jedan od nagrađenih banjalučka kompanija "Tamaris" prema riječima vlasnika kompanije Milorada Janjetovića izvozi u više zemalja Evrope, a certifikat je kako kaže "lična karta" firme i kvaliteta proizvoda, te da je njegovo posjedovanje obavezno ukoliko se želi biti prepoznatljiv u svijetu.

Inače, ove nagrade dodjeljuju se u okviru manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2011. godinu".

(Srna, ekapija.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti