Izborni proces koštat će oko 8,5 miliona KM

07.05.2018. 10:03 / Izvor: Dnevni Avaz
Izborni proces koštat će oko 8,5 miliona KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebala bi raspisati opće izbora 8. maja, a tada će biti poznato i hoće li konačni datum izbora biti 7. oktobar. 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebala bi raspisati opće izbora 8. maja, a tada će biti poznato i hoće li konačni datum izbora biti nedjelja, 7. oktobar.  

Na predstojećim izborima građani Bosne i Hercegovine birat će članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Utvrđeni rokovi

Na općim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata, a na posljednjim općim izborima održanim 2014. godine na Centralnom biračkom spisku (CBS) bilo je 3.278.908 osoba. Od tog broja, 2.037.076 birača bilo je u Federaciji BiH, a 1.241.832 u RS.

Zanimljivo je da je na općinskim izborima na CBS-u bilo 3.263.906 birača. Inače, od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi s obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provedbe procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.

Desetine stranaka

S obzirom na jučerašnji interes za seminar CIK-a o tim rokovima, kojem je prisustvovalo više od 70 predstavnika političkih stranaka, može se očekivati da se i ove godine za učešće u izbornom procesu prijavi veliki broj partija, kao i 2014., kada je na izborima učestvovalo 98 stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata.

Za provođenje ovogodišnjih općih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Prijava prebivališta 

Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidirati. Na tu činjenicu upozorili su jučer i iz CIK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti