Izdate upute korisnicima 30 miliona KM pomoći: Kako pravdati utrošeni novac?

21.01.2021. 14:05 / Izvor: Akta.ba
Izdate upute korisnicima 30 miliona KM pomoći: Kako pravdati utrošeni novac?

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo obavjest, odnosno obrasce za pravdanje sredstava dodijeljenih turističko-ugostiteljskom sektoru u 2020. godini.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je obavijest, odnosno obrasce za pravdanje sredstava dodijeljenih turističko - ugostiteljskom sektoru u 2020. godini.

Uputstvo se odnosi za korisnike finansijske pomoći koji su registrovani nakon 30.6.2019. godine i to za dostavljanje izvještaja o namjenskom utrošku sredstava turističko – ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30.000.000 KM, a na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije COVID-19, od 15.12.2020. godine.

Kako se navodi, izvještaj se dostavlja Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a sastoji se od narativnog i finansijskog dijela sa svim potrebnim prilozima za pravdanje utroška sredstava i analizom učinka dodijeljene finansijske pomoći.

Pravdanje sredstava utrošenih za isplatu minimalnih bruto plaća vrši se dostavljanjem:

-              Specifikacija uz isplatu plaća zaposlenika u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih lica ovjerene od strane Porezne uprave Federacije BiH, za svaki mjesec za koji je izvršena isplata. 

-              Izvoda transakcijskog računa banke korisnika finansijske pomoći na kojem je evidentirana isplata plaća i pripadajućih doprinosa ovjerenih potpisom ovlaštene osobe i pečatom korisnika sredstava.

U slučaju da je izvršena mjesečna isplata većeg iznosa od minimalnih bruto plaća, potrebno je na memorandumu korisnika finansijske pomoći dostaviti obračun iznosa minimalnih bruto plaća za mjesec za koji se vrši pravdanje sredstava, potpisan od strane ovlaštene osobe i ovjeren pečatom korisnika finansijske pomoći. Tako dostavljen obračun iznosa minimalne bruto plaće mora odgovarati podacima unesenim u tabeli  C. - Ukupan iznos za isplaćene minimalno bruto plaće.

"Ukoliko se broj radnika po mjesecima razlikuje u odnosu na broj radnika odobren po ugovoru, neophodno je dostaviti izjavu na memorandumu korisnika finansijske pomoći  koja je potpisana od strane ovlaštene osobe i ovjerena pečatom korisnika finansijske pomoći.  (Pravdanje smanjenja broja radnika vrši se Izjavom zbog „više sile“: npr smrt, jednostrani raskid ugovora o radu od strane radnika, sticanje prava na penziju i dr.)", navodi se u uputi.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će nakon analize izvještaja obavijesti korisnike finansijske pomoći o načinu povrata neutrošenih sredstava.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti