Vijesti

Izgradnja dionice autoputa do Kaknja počinje krajem mjeseca

12.01.2008. 13:47 / Izvor: Dnevni Avaz

Izgradnja četvrte dionice autoputa od Sarajeva do Zenice na koridoru 5C počinje krajem januara, potvrdio je za "Dnevni avaz" Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Trebamo riješiti još neke predmete iz imovinskopravnih odnosa, poslije čega će konzorcij koji će graditi ovu dionicu odmah, u skladu s vremenskim uvjetima, izaći na gradilište. Očekujem da bi se to moglo desiti 25.01.2008. godine – kaže Šećkanović.

Četvrta dionica autoputa koju gradi Vlada FBiH duga je 9,4 kilometra i ide od Dobrinja do Kaknja, a vrijednost radova je 64,5 miliona KM.

Ovu dionicu autoputa prvi put će graditi novi bh.konzorcij koji čine "Euroasfalt" Sarajevo, "Hering" Široki Brijeg, "HP Investing" Mostar i "Putevi" Grude. Žalba konzorciju u kojem su, između ostalih, "Hidrogradnja", ŽGP i GP "Put" je odbijena, kako kaže ministar, te se nastavlja prema propisanom ugovoru.

Rok za završetak radova je kraj 2008.godine. U međuvremenu već projektujemo nastavak do Lašvanske petlje koji će biti finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona EUR. Ta dionica duga je 15,2 kliometra i mislim da ćemo i nju ugovoriti do kraja 2008. godine – navodi Šećkanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti