Izgradnja fabrike metal silicijuma neće ugroziti životnu sredinu

26.04.2014. 11:00 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja fabrike metal silicijuma neće ugroziti životnu sredinu

Cukić je istakao da su prilikom evaluacije i analize projekta ustanovili da su investitori ispoštovali određene tehnologije, koje su u skladu sa propisima Evropske komisije.

U Mrkonjić Gradu je održana javna rasprava na izrađenu Studiju uticaja na životnu sredinu projekta za izgradnju i rad fabrike za proizvodnju metal silicijuma ''R-S Silikon''.

Pomenuta studije je prije održavanja javne rasprave bila na javnom uvidu u opštini Mrkonjić Grad od 1.aprila 2014. godine, a prema Zakonu o zaštiti životne sredine Studija je proslijeđena na mišljenje Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Izrađivač Studije je ''IG'' Institut za građevinarstvo Banjaluka.

Siniša Cukuć stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Institutu za građevinarstvo, kaže da je studija rađena u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

''Prilikom izrade studije sagledali smo čitav planirani projekat i planiranu fabriku, sistematizovali smo sve uticaje koji će se pojaviti tokom rada fabrike i uporedili ih sa graničnim vrijednostima naših Zakona o zaštiti životne sredine, te smo donijeli generalni zaključak kakvi će ti uticaji biti za okolno stanovništvo i okolnu životnu sredinu'', rekao je Cukuć. Ističući da su u sklopu studije propisane i mjere kontrole i monitoring uticaja.

Cukić je istakao da su prilikom evaluacije i analize projekta ustanovili da su investitori ispoštovali određene tehnologije, koje su u skladu sa svim najboljim raspoloživim tehnikama, a koje su propisane od  Evropske komisije iz ove industrijske oblasti, što daje određenu sigurnost da ova fabrika neće imati nekog značajnog uticaja na životnu sredinu i da će biti bezbjedna sa stanovišta zaštite životne sredine.

Tehnički direktor italijanske kompanije '' Metalege'' u čijem vlasništvu je preduzeće ''R-S Silikon'' Osvaldo Brioni, kaže da se radi o novoj tehnologiji čiji je uticaj na životnu sredinu veoma ograničen.

''Radi se o najboljim evropskim tehnologijama i o jednom od najmodernijih i nasavremenijih postrojenja koji postoji u Evropi, a to naravno podrazumijeva i veliku kontrolu ispuštanja štetnih materija u vazduh'', rekao je Brioni.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić kaže da će insistirati da se poštuju sve mjere zaštite životne sredine koje su navedene u studiji. ''Insistirati da se poštuju sve mjere zaštite životne sredine koje su propisane studijom, a to znači da treba blagovremeno da rade svi kontrolni organi , nesumljajući da investitor donosi najsavremeniju tehnologiju, najsavremenije filtere i prečistače, ali se to opet mora mjeriti i kontrolisati i to je ono što nas očekuje u budućnosti i na čemu ćemo insistirati'', rekla je Aničićeva .

Aničićeva je istakla da je ovo jedna od najvećih investicija u mrkonjićkoj opštini, ali i Republici Srpskoj.

''Ova fabrika neće značiti samo posao za novih stotinu radnika, već i za sve one koji opslužuju ovu industriju'', rekla je Aničićeva.

Fabrika ''R-S Silikon'' će na godišnjem nivou proizvoditi 15.000 tona metal silicijuma. Sirovine za proizvodnju će se uvoziti sa prostora Balkana, Turske i Portugalije, dok će dio sirovine biti sa domaćeg tržišta. Njen kompletan proizvodni plasman će se izvoziti na zapadnoevropsko tržište i biće namijenjen potrebama medicinske i farmaceutske, ali i građevinske i metalske industrije. U svijetu postoje samo četiri fabrike ove namjene, te sa plasmanom proizvoda neće biti problema.

Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 30 miliona evra, za peć koja čini glavni dio postrojenja, pomoćna postrojenja, te za pokretanje proizvodnje.

Zainteresovana javnost može u roku od 30 dana od dana održavanja javne rasprave podnijeti nociosu projekta svoje mišljenje i primjedbe o zahtjevu i Studiji uticaja na životnu sredinu. Adresa na koju mogu dostaviti mišljenje i primjedbe je: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Trg Republike Srpske 1, 78 000 Banjaluka ili na protokolu u opštini Mrkonjić Grad., objavili su na web stranici Opštine.

Besplatan uvid javnosti u zahtjev i studiju obezbijeđen je u prostorijama opštine Mrkonjić Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti