Izgradnja golf terena u BiH – zlatna koka ili ekološka bomba?

17.12.2008. 14:39 / Izvor: Večernji List
Izgradnja golf terena u BiH – zlatna koka ili ekološka bomba?

Zakon o golfu tema je sedmice u Republici Hrvatskoj, a izgradnja golf terena sve se više aktualizira i u BiH. Na svijetu postoji oko 18.000 golf terena, od čega u Europi 6.100. Usvojeni Zakon o golfu predviđa izgradnju 62 golf igrališta u Hrvatskoj.

Golf u Bosni i Hercegovini je u povoju, ali golf loptica je bačena i na bh. travnjake i nitko ne zna gdje će se zaustaviti. Poznato je da golf tereni s popratnim sadržajima upotpunjuju turističku ponudu i privlače bogatu klijentelu, pa je i u BiH najavljeno podizanje niza igrališta za golfere. Led je probio Ivan Mandurić iz Posušja, koji je na lokaciji Topale podigao golf teren sa šest rupa. Na ovom golf igralištu već su odigrana tri golferska turnira na kojima su nastupali licencirani golferi iz Zagreba, Sarajeva i Slovenije.

Gradsko vijeće Mostara razmatralo je ponudu britanske tvrtke m-c Most Connections o podizanju golf terena i vodenog parka na lokaciji od Vrapčića do Potoka uz Neretvu.

Projekt je načelno podržan, a gradske vlasti ističu da on može imati smisla samo onda kad u punoj funkciji bude mostarska Zračna luka. Postoji i projekt podizanja golf terena na prostoru Zvirića i Bijače u ljubuškoj općini, u blizini mjesta gdje trasa koridora Vc prelazi u RH.

Postoji i pismo namjere o gradnji golf igrališta kod Buškog jezera u općini Tomislavgrad, a jedna skupina privrednika ima ozbiljnih ambicija oko podizanja golf terena na području Mostarskog blata. Na području Bihaća, u blizini izvorišta Klokut, također postoji ideja o gradnji golf igrališta.

Ali, ljetos je Agencija za vodno područje Save odbila zahtjev za gradnju na tom prostoru, uz obrazloženje kako izvorište treba biti zaštićeno.

Zelene površine golf igrališta troše i goleme količine pesticida i herbicida. Ekolozi tvrde kako su zeleni tereni za sport elite prava ekološka bomba te da u njihovoj blizini ne postoje uvjeti za ekološku poljoprivredu. Stoga ekolozi predlažu gradnju takozvanih links terena, koji zahtijevaju najviše pješčanih površina. Postoje i snježni golf tereni.

"Zalažem se za stavljanje naših prirodnih potencijala u projekte razvoja privrede, posebno turizma, naravno ukoliko se ekološki prihvatljivi", ističe dr. Nevenko Herceg, federalni ministar turizma i okoliša.

U nekim europskim zemljama u toku je prava politička kampanja oko činjenice da je brojnim investitorima golf teren samo paravan za apartmanizaciju, posebice u područjima blizu atraktivnih turističkih odredišta.

Mnogi investitori uspiju zemljište za golf teren prenamijeniti u građevinsko. Što zapravo kane potencijalni investitori golf terena u Bosni i Hercegovini?

Golf s popratnim hotelskim, ugostiteljskim i drugim sadržajima zlatna je koka ako je relativno blizu zračne luke. A još zlatnija za one kojima je golf igralište paravan za apartmanizaciju ili nešto slično.

Srećom, postoje i pravi entuzijasti koji u svemu vide samo lijepu i zabavnu igru. S takvim dobrim namjerama krenuo je Ivan Mandurić sa svojim golf terenom na Topalama u Posušju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti