Vijesti

Izgradnja HE na Bosni 2012. godine

25.03.2010. 09:30 / Izvor: Glas Srpske

Izgradnja hidroelektrane "Cijevna 3" u naseljima Majevac s jedne, i Kožuhama s druge strane rijeke Bosne, čija je vrijednost oko 50 miliona eura, trebalo bi da počne 2012. godine, rekao je direktor "Elektro-Doboja" Milenko Cvijanović.

On je juče tokom sastanaka sa pomoćnikom ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubom Glamočićem i predstavnicima njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i Njemačke banke za obnovu i razvoj (KFW) rekao da je do sada osim dobijenih koncesionih prava, pribavljena i urbanistička i ekološka dozvola za izgradnju ove hidroelektrane na rijeci Bosni.

"Slijedi zaokruživanje finansiranja, za izgradnju koja bi trebalo da počne 2012. godine", rekao je Cvijanović.

On je dodao da će snaga ove hidroelektrane biti četrnaest megavata.

"To je gotovo jedna desetina godišnje potrošnje na nivou "Elektro-Doboja", koji u osam opština ima oko 94.000 potrošača. Osim snabdijevanja električnom energijom, uređenje rječnih obala onemogućiće plavljenje plodnih površina, što će doprinijeti boljem razvoju poljoprivrede i očuvanju ekologije", rekao je Cvijanović.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Ljubo Glamočić kazao je da je za realizaciju ovog projekta 2007. godine potpisan ugovor o koncesiji, a u saradnji sa resornim njemačkim ministarstvom izrađena je projektna dokumentacija i obezbijeđena sredstava za izgradnju hidroelektrane.

"U toku su pregovori sa njemačkom Vladom i KFW bankom za izgradnju više energetskih objekata u RS, a moguća je i izrada studije za korištenje vjetropotencijala u Srpskoj", rekao je Glamočić i dodao da je koncesionar za ove projekte firma "Technor Energy" iz Norveške.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti