Izgradnja prečistača voda u Bijeljini: Osam kompanija u trci za posao od šest miliona EUR

10.07.2012. 12:15 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja prečistača voda u Bijeljini: Osam kompanija u trci za posao od šest miliona EUR

Za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini, procijenjene vrijednosti šest miliona eura, prijavilo se osam kompanija čije se ponude nalaze u fazi evaluacije.

Vlado Simeunović, direktor tima za implementaciju projekta izgradnje gradske kanalizacije u Bijeljini, potvrdio je da je tender za projektovanje i izgradnju prečistača objavljen prošle godine, a njegova realizacija se očekuje tokom 2012. i 2013. godine.

U međuvremenu, preduzeće Vodovod i kanalizacija Bijeljina raspisalo je javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju glavnog fekalnog kolektora od postojeće pumpne stanice otpadnih voda do lokacije postrojenja za prečišćavanje upotrebljenih voda.

Ukupna procjenjena vrijednost radova je 2,5 miliona eura, a izgradnja glavnog fekalnog kolektora dužine 6,7 kilometara je planirana za 2012. godinu

"Izgradnja glavnog kolektora koji treba dovesti otpadne vode do prečištača vrlo je bitna komponenta cjelokupnog projekta. Osim provođenja tenderske procedure, trenutno se odvijaju radovi na izgradnji sjevernog vodovodnog prstena i glavnog sekundarnog kolektora broj osam, a na ovom projektu angažovana je domaća kompanija Buk promet“, kazao je Simeunović.

Projekat izgradnje gradske kanalizacije pokrenula je opština Bijeljina, izdvojivši tri miliona KM za početak realizacije projekta. U međuvremenu, potpisan je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za kredit u iznosu od sedam miliona, a ta sredstva, kako nam je potvrdio Simeunović, već su potrošena.

Za nastavak radova osiguran je novi kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od pet miliona eura te donatorska sredstva u iznosu od 11,5 miliona eura.

Donacijua od tri miliona eura osigurala je Evropska unija iz EU IPF Municipal Window Programa, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA donirala je četiri miliona eura, dok je Evropska unija obezbijedila grant u iznosu od 3.5 miliona eura.

"Ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora sa predstavnicima holandskog razvojnog fonda ORIO, iz kojeg se treba finansirati izgradnja sekundarnog kolektora broj tri, a visina donacije iznosit će oko 6,7 miliona eura“, naveo je Simenunović.

Izgradnjom glavnog sekundarnog fekalnog kolektora broj tri, u Majevičkoj ulici, bit će obuhvaćena izgradnja pripadajućih instalacijama fekalne i kišne kanalizacije, transportnih i distributivnih vodovodnih instalacija, kao i rekonstrukcijom pripadajućih ulica. Ukupna procjenjena vrijednost radova je četiri miliona EUR, a sredstva su obezbjeđena iz kredita EBRD-a.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti