Izgradnjom infrastrukturnih projekta do boljeg položaja građevinara

01.06.2013. 09:54 / Izvor: SRNA
Izgradnjom infrastrukturnih projekta do boljeg položaja građevinara

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić izjavila je da će početak radova na autoputu, izgradnja energana doprinijeti angažovanju domaćih firmi i poboljšanju položaja radnika u ovoj oblasti.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će početak radova na autoputu, izgradnja energana i drugi radovi u oblasti građevinarstva doprinijeti angažovanju domaćih firmi i poboljšanju položaja radnika u ovoj oblasti. Obraćajući se učesnicima Kongresa Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske, Golićeva je izrazila nadu da će sa ovim infrastrukturnim projektima i pokretanjem novih radova građevinarstvo biti u povoljnijem položaju.

"U povoljnijem položaju će samim tim biti i druge grane koje su direktno vezane za ovu oblast", rekla je Golićeva.Dosadašnji predsjednik ovog granskog sindikata Mile Ribić rekao je da je oko 7.000 zaposlenih u oblasti građevinarstva i stambeno-komunalnoj djelatnosti i prije ekonomske krize bilo u težem položaju u odnosu na ostale radnike. "Prosječne plate zaposlenih u ovim djelatnostima bile su oko 30 odsto ispod prosjeka Republike", rekao je Ribić i dodao da sindikat nije uspio da se izbori za povećanje cijene rada i da situaciju opterećuje i nelojalna konkurencija, zapošljavanje na crno, kao i opšta nelikvidnost. Jedan od delegata sindikalnog kongresa Miodrag Glamočanin rekao je da da radnici u oblasti građevinarstva rade veliki posao za male plate i da je izlaz u preraspodjeli sredstava.

"Ako smo u recesiji, onda treba ograničiti plate da oni sa najvišom platom ne mogu da pređu potrošačku korpu", istakao je Glamočanin. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić saglasna je sa ocjenom da su zaposleni u ovoj djelatnosti u najtežem položaju. "Jedan od zahtjeva Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Vladi Republike Srpske je da kod velikih investicija prvenstveno bude angažovana domaća operativa", rekla je Mišićeva. Ona je dodala da će uspjeh u tome zavisiti od samih građevinaca koji treba da formiraju konzorcijume i zajedno se prijavljuju na tendere.

Na jučerašnjem kongresu, kojem su prisustvovali delegati iz 51 građevinske firme ili preduzeća i brojni gosti iz srodnih sindikalnih organizacija zemalja bivše države, za novog predsjednika ovog granskog sindikata izabrana je Dragana Vrabičić.  Ona je ocijenila da socijalni partneri nisu protivnici, već partneri koji treba da se angažuju na poboljšanju položaja zaposlenih.  "U interesu sindikalaca je da imamo dobro plaćene radnike za svoj rad, ali je i u interesu poslodavca da ima zadovoljne radnike", poručila je Vrabičićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti