Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izgradnjom Prve transferzale ubrzao bi se protok saobraćaja

07.04.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba

Izgradnja Prve transverzale bila je primarna tema razgovora premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića s premijerom Kantona Sarajevo Ademom Zoljem i ministrom finansija Jasminom Halebićem.

Kako je naveo premijer Novalić za sarajevsku Prvu transverzalu Federacija je u ovoj godini predvidjela 25 miliona od akumulirane dobiti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, jer ova saobraćajnica po kategorizaciji pripada i kantonalnom i federalnom nivou.

Ukupna vrijednost Prve transverzale iznosi 178 miliona KM, a po riječima premijera Novalića Federalna vlada je planirala osigurati sredstva u iznosu od oko 90 miliona, koji će u narednom periodu naplatiti po osnovu akciza.

"Naša intencija je da se Koridor X gradi preko Goražda i doline Prače i rijeke Drine, te da se s te relacije skrene prema Beogradu, a da se iz doline Prače pređe na Pale i paralelno sa starom željezničkom prugom izađe i na Istočno Sarajevo i tu se spoji na sarajevski aerodrom", pojasnio je premijer Novalić.

Premijer Zolj je kazao da će se projekt Prve transverzale realizirati u tri faze i to prva dionica od Kranjčevićeve do Bara, druga od Bara do tunela Kobilja Glava – Hotonj i treća od Hotonja do Jošanice.

Dodao je i kako je do sada urađena kompletna projektna dokumentacija, kao i procjena troškova izgradnje, pripremanja i opremanja gradskog građevinskog zemljišta za prve dvije dionice, dok je i za treću završen idejni projekt.

"Izgradnjom ove saobraćajnice ubrzao bi se protok saobraćaja, skratilo vrijeme putovanja, povećao nivo usluge i sigurnost u saobraćaju, kao i uvjeti vožnje", obrazložio je premijer Zolj razloge za što hitniji početak izgradnje ove saobraćajnice.

Objasnio je i da bi se izgradnjom tunela i poddionica ispred i iza tunela ostvarila veza sa postojećom saobraćajnicom M-18, tako da bi novoizgrađena dionica mogla biti u funkciji odmah nakon završetka gradnje.

Inače, Programom javnih investicija Kanton Sarajevo za period od 2017. do 2019. godine predvidio je realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale za drugu dionicu, dok je za ostale dvije potrebno nastaviti pregovore s Vladom Federacije BiH i međunarodnim finansijskim institucijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti