Izgubili spor "težak" 40 miliona KM: Alumina između presude i dugova

22.05.2021. 08:45 / Izvor: BHRT
Izgubili spor 'težak' 40 miliona KM: Alumina između presude i dugova

Kompanija "Alumina" bila je sredstvo za lično bogaćenje Litvanaca, koji sada od "Alumine" zahtijevaju isplatu skoro 40 miliona maraka.

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika izgubila je spor "ežak" 40 miliona maraka sa firmom "Baltios Stiklas" koji se vodi u Litvaniji.

Dok iz "Alumine" ističu da su korišteni kao sredstvo za lična bogaćenja Litvanaca, ekonomisti smatraju da se šteta mogla spriječiti.

Kompanija "Alumina" bila je sredstvo za lično bogaćenje Litvanaca, koji sada od „Alumine“ zahtijevaju isplatu skoro 40 miliona maraka“.

Ovo su iz zvorničke "Alumine" rekli povodom presude Apelacionog suda u Litvaniji kojom se od njih zahtijeva isplata duga za neispunjene ugovore koje su, kako kažu, bivši litvanski vlasnici praktično zaključili sami sa sobom.

Problemi “Alumine” sa bivšim vlasnicima iz Litvanije traju godinama. Specijalno tužilaštvo RS o svemu je obaviješteno još 2013. godine, a krivičnu prijavu podnijela je i “Alumina”. Međutim, krivična odgovornost ni skoro deset godina kasnije nije utvrđena.

"Kapital već godinama piše o tom subjektu i istragama koje se vode. Već smo ranije imali saznanja i iz Fabrike glinice Birač, i iz Alumine, ali i svih zvaničnika, da je to u stvari novac koji je izvučen i da projekti za koje se navodi da su potrošeni, nikada nisu realizovani. Tu je upleteno više od 50 lica kako državljana bih tako i stranih državljana", kaže Svjetlana Šurlan. 

Dobra vijest za "Aluminu”, bar privremeno, je da se izvršenje neće dogoditi odmah.

Mislim da će pravni tim Alumine tražiti preko pravosuđa BiH i RS, ako bude trebalo i dalje da ospori dug od 40 miliona. Odluka litvanskog suda trenutno ne podliježe izvršenju dok se jednostavno pravosuđe BiH, odnosno RS ne izjasni i čekaćemo sad taj odnos”, ističe sindikalista Tane Peulić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović bez komentara presudu Apelacionog suda u Litvaniji. On je istakao da im je najvažnije da fabrika radi.

"Stečaj će se riješiti nakon tih silnih sudskih odluka, biće kako bude, naša želja i cilj je da Alumina dobije strateškog partnera koji bi dalje širio proizvodni pogon i obezbijedio nova zapošljavanja”, govori Stevanović.

Ekonomisti smatraju da se šteta mogla izbjeći i da je država, odnosno entitet, taj koji je zakazao u ovom slučaju.

To je mogućnost da nas stranci sa svih mogućih strana pljačkaju, a da vlast ne mora ništa da čini za našu odbranu. Pokazaće se u ogromnoj inflaciji u koju ćemo zapasti kada će inflacija bit i 300 %”, mišljenja je Aleksa Milojević, ekonomski analitičar.

Dok se čeka izvršenje odluke i dalji rasplet ovog postupka, menadžment "Alumine" zatražio je da institucije utvrde odgovornost svih onih koji su omogućili da se realizuje ovaj nezakoniti posao i da zabrane bilo kakvo ugrožavanje imovine "Alumine".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti