Izjednačimo mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama

27.06.2014. 11:31 / Izvor: eKapija.ba

U Banja Luci je jučer održana konferencija na temu „Stanovanje uz podršku – Izjednačimo mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama“. Organizator događaja "Socijalno- edukativni centar" Banja Luka.

BiH u svojim formalno-pravnim okvirima nudi zakone koji jamče prava osobama sa intelektualnim teškoćama. U cilju ostvarivanja ovih prava potrebno je podići svijesti šire javnosti o potrebama i problemima osoba s intelektualnim teškoćama što direktno utječe na smanjenje predrasuda i stvara mogućnost formiranja zajednice istinski otvorene za sve njene građane.    

U Banja Luci je jučer održana konferencija na temu „Stanovanje uz podršku – Izjednačimo mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama“. Organizator događaja „Socijalno- edukativni centar“ Banja Luka (SEC) ustanova je za obrazovanje odraslih, koja svoje polaznike educira za socijalna zanimanja. Na konferenciji su sudjelovali eminentni lokalni i međunarodni stručnjaci kao i 60 predstavnika centara za socijalni rad, ministarstva socijalne zaštite, javnih ustanova i NVO. Konferencija je imala za cilj promociju koncepta stanovanja uz podršku osoba s intelektualnim teškoćama kao socijalne usluge, čija se suština ogleda u omogućavanju svakom građaninu na korištenje svoga prava na socijalno uključivanje, afirmiranju socijalnih zanimanja koja su novitet u našoj zemlji te osvještavanju potrebe o kvalitetnoj socijalnoj skrbi osoba s intelektualnim teškoćama.

Direktor SEC-a, Igor Lukenda, je u svom uvodnom govoru naglasio da SEC, kroz kreiranje i provođenje obuka za socijalna zanimanja želi stvoriti kvalitetne i profesionalne pomagače, koji osobama u potrebi trebaju biti oslonac u svakodnevnim aktivnostima.  

"Naša želja je da se uz pomoć pružatelja podrške razvijaju nove socijalne usluge, koje će s jedne strane omogućiti kvalitetniji život osobama s invaliditetom a s druge strane stvarati nova radna mjesta", rekao je Lukenda.

O pravima osoba s intelektualnim teškoćama na socijalno uključivanje i izjednačavanje mogućnosti u našoj zemlji govorio je Bojan Domić, direktor Centra za socijalni rad Travnik.

"Drago mi je što imam priliku da učestvujem na ovoj konferenciji gdje poseban značaj ima upravo razgovor o korištenje  usluge stanovanja uz podršku. BiH ima priliku implementirati konvenciju o pravima osoba s invaliditetima što će imati jako veliki značaj za razvoj budućnosti osoba s invaliditetom i  na razvoj BIH kao odgovorne i zdrave sredina.“

Pored lokanih stručnjaka koji su govorili o situaciji u našoj zemlji gostujući govornici iz Srbije, Slovenije i Hrvatske govorili su o primjerima dobre prakse u svojim zemljama. Tako je Luka Femec izvršni direktor Udruge za autizam Zagreb istaknuo:  

"Konferencija  će omogućiti razmjenu praktičnog iskustva među sudionicima iz zemlja regije o životu osoba s mentalnim teškoćama i osobama s autizmom upravo u ovom segmentu organiziranog stanovanju u stambenim zajednicama."

U sklopu konferencije dodatno se promoviralo zanimanje pružatelja podrške kao i javno važeći "Program osposobljavanja za pružaoca podrške i asistencije osobama sa intelektualnim teškoćama“ koji sprovodi  SEC. Vladana Tešić, voditeljica obrazovanja SEC-a, je tokom svog izlaganja na konferenciji istaknula da je stanovanje uz podršku osoba sa intelektualnim teškoćama socijalna usluga koja je jedno od njihovih prava, a istovremeno im izjednačava mogućnosti i podstiče samozastupanje. Ona je dodala da s ovom konferencijom SEC želi doprinijeti podizanju društvene svijesti o potrebama osoba s intelektualnim teškoćama.
"Nadamo se prijenosu pozitivnog iskustva od strane organizacija i ustanova koje se bave stanovanjem uz podršku i time doprinose socijalnom uključivanju, kao dvosmjernom procesu. Društvo je to koje je obavezno da pruži podršku osobama sa intelektualnim teškoćama i time doprinese njihovom izjednačavanju mogućnosti", zaključila je Tešić.  

Tijekom konferencije održane su i interaktivne radionice na temu „Izgradnja stručnog tima i njihove uloge u programu stanovanja uz podršku“ te, „Društvena i individualna korist sistema stanovanja uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama“, koje su sudionicima pružile priliku da u manjim grupama prodiskutiraju i razmjene iskustva.  

Ovakvim pristupom, kroz razmjenu iskustva sudionika iz naše zemlje i međunarodnih stručnjaka i uz osvrt na aktualne znanstvene spoznaje, nadamo se da će se aktivirati dijalog na ovu temu i u našoj sredini, navode iz SEC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti