Izlaz za posrnulo gospodarstvo: Gradi se poslovni inkubator u Ljubuškom

06.04.2014. 15:56 / Izvor: Federalna.ba
Izlaz za posrnulo gospodarstvo: Gradi se poslovni inkubator u Ljubuškom

Zapadna Hercegovina pokušava da pronađe izlaz za posrnulo gospodarstvo te će se graditi poslovni inkubator u Ljubuškom, koji obećava zapošljavanje ljudi iz tog kraja.

Strah od ulaganja ili opreznost? Moguće i jedno i drugo. Za investicije nema mamca, a postojeća radna mjesta se gase. Primjer Posušja – u posljednje tri godine zatvorena su 194 poslovna subjekta. Stručnjaci objašnjavaju da, pored krize, poduzetničku klimu koči i izostanak podrške svih razina vlasti. Izlaz vide u pokretanju proizvodnje ali inovativne.

"U BiH sigurno ima kapaciteta za proizvodnju, s tim da bi se tu trebalo više orijentirati na proizvode koji imaju veću dodanu vrijednost, odnosno koje imaju klasterski potencijal u smislu otvaranja više radnih mjesta i formiranje kooperantskih sustava", objašnjava Ivan Milićević, koordinator razvojnih projekata u Općini Posušje.

Zapadna Hercegovina godišnje prometuje sa 3 milijarde maraka u privatnom sektoru, dok s druge strane propala poduzeća deset godina čekaju na privatizaciju.

Konačno dobre vijesti mogle bi krenuti iz Ljubuškog. Gradit će se poslovni inkubator. Razvojna agencija ŽZH-HERAG-a planira početak aktivnosti na ljeto.

Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH-e, kaže kako se poslovni inkubator planira izgraditi u poslovnoj zoni Zvirići, u blizini koridora 5c te da se na taj način žele prenijeti primjeri dobre prakse iz okoline i poticati razvoj poduzetništva, a samim time i generiranje novih radnih mjesta.

Jamstveni fondovi otkočili bi zastoj ulaganja, njih u BiH nema dovoljno. Milićević tvrdi da ima dobrih primjera dobre prakse i da takve primjere treba slijediti kako bi novi poduzetnici imali startni financijski kapital, koji je na klasičnom bankarskom tržištu skup i nepovoljan za pokretanje novih poduzeća, obrta, novog zapošljavanja.

Bit će to prvi takav poslovni inkubator u ovom kantonu koji otvara priliku za pokretanje poduzetništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti