Izmijeniti Zakon za javne nabavke koji je koruptivan

26.02.2013. 15:25 / Izvor: Fena
Izmijeniti Zakon za javne nabavke koji je koruptivan

U Bosni i Hercegovini trenutno je na snazi Zakon o javnim nabavkama koji generiše korupciju, zbog čega ga je potrebno izmijeniti, rečeno je tokom današnje javne diskusiju o temi "Javne nabavke u BiH - prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije" , održane u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini trenutno je na snazi Zakon o javnim nabavkama koji generiše korupciju, zbog čega ga je potrebno izmijeniti, rečeno je tokom današnje javne diskusiju o temi "Javne nabavke u BiH - prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije" , održane u Sarajevu u organizaciji Antikorupcijske mreže "Account" i Udruženje građana "Tender".

Debata je okupila predstavnike političkih partija,  Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnike državnih , entitetskih i kantonalnih institucija,  sindikata, većih ugovornih organa i ponuđača, akademske zajednice, udruženja privrednika te predstavnike nevladinog sektora.

Organizatori su danas istaknuli da je namjera debate  otvoriti prostor za otvoren i struktuirani dijalog o aktuelnom stanju korupcije u BiH i predloženim rješenjima u nacrtima Agencije za javne nabavke i UG "Tender" te pribavljanje mišljenja i stavova koji bi doprinijeli odlučnoj promjeni političke volje da se u BiH donese zaista antikoruptivan zakon o javnim nabavkama, koji bi javni interes učinio apsolutno dominantnim u odnosu na prisutni, privatni.

Direktor projekta "Account" Eldin Karić je naglasio da je "Account" uradio istraživanje na više od 2.700 slučajeva usvojenih žalbi na sistem javnih nabavki,a  koje je pokazalo da je 270 firmi bilo oštećeno u tom sistemu.

"Tender" je predložio 46 amandmana na novi zakon o javnim nabavkama, a kao najvažnije istaknuta je činjenica da u sadašnjem Zakonu  o javnim nabavkama  ne postoje sankcije za prekršene odredbe . Ovi prijedlozi trebali bi povećati nivo odgovornosti i transparentnosti u sistemu javnih nabavki.

Potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja građana "Tender" Rajko Kecman potcrtava da je novi zakon koji nudi "Tender" mnogo bolji od onog kojeg predlaže Agencija za javne nabavke BiH,  budući da bi zakon koji Agencija predlaže odnio daleko najviše sredstava u korupcijskom procesu.

"Ukoliko se prihvate prijedlozi "Tendera" usvojit će se najantikoruptiviniji zakon u Evropi koji će moći da osigura prevenciju i edukaciju kao i sankcioniranje. Zakon će osigurati veću transparentnost, konkurentnost učesnika te efikasnost u provođenju postupaka, kao i zaštitu javnog interesa", pojasnio je novinarima Kecman.

On tvrdi da bi se novim zakonom trebala osigurati zakonitost u radu ključnih institucija u procesu javnih nabavki, kao što su Agencija za javne nabavke, Ured za razmatranje žalbi BiH i Sud BiH, a Kecman potcrtava da je zbog nerada ovih institucija trenutno situacija takva da se broj korumpiranih pojedinaca povećava.

"Od više od 5.000 rješenja koje je donio Ured za žalbe nijedno nije realizirano u korist ponuđača koji su dobili rješenje. U više od 65 presuda Suda BiH ni jedna nije realizirana u korist onih koji su se žalili. To je jedinstven slučaj u svijetu zbog čega smo pokrenuli inicijativu da se taj slučaj unese u Guinnessovu knjigu rekorda", rekao  je Kecman.

Iznio je podatak da godišnje "u privatne džepove" odlazi više od 800 miliona KM, a sva rješenja su u rukama vladajućih struktura, izražavajući nadu da će se odnos odgovornih prema ovom problemu radikalno mijenjati posebno u kontekstu obaveza za priključenje Evropskoj uniji.

Ured za razmatranje žalbi BiH pokrenuo je 25 krivičnih  prijava od svog osnivanja 2006. godine, u vrijednosti većoj od 35 miliona KM, a predsjedavajući Ureda Amir Pilav kaže i da je od tada do 2012. godine Ured zaprimio 10.000 žalbi, što je najveći broj u zemljama regiona

"Prošle godine Ured je zaprimio 2.165 žalbi,  što je znatno povećanje u odnosu na 2011. kada je zaprimljeno 1.760 žalbi. Većina ovih žalbi je riješena i to u vrlo teškim uvjetima,  budući da sredstva za rad koja se izdvajaju nisu dovoljna, a problem je i u broju osoblja", ističe Pilav, dodajući da je 2012. podneseno i šest krivičnih prijava u vrijednosti višoj od 4,7 miliona KM.

Javne debate će biti organizirane u četiri bh. grada, a preporuke učesnika debata  bit će integrirane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije sektorske radne grupe "Javne nabavke" mreže "Account", te predstavljene javnosti i odgovornima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti