Izmjena Zakona o zateznoj kamati stavljena van snage

17.11.2017. 10:02 / Izvor: Fena

Prihvatanjem mjere, kamata će biti vraćena na 12 posto godišnje ravnopravno kako za druge tako i za radnike, do donošenja konačne presude.

Ustavni sud Federacije BiH je dostavio rješenje o prihvatanju privremene mjere na Zakon o zateznoj kamati. Privremena mjera zapravo znači da se izmjena Zakona o zateznoj kamati stavlja van snage i da na snazi ostaje stari zakon sve do donošenja presude Ustavnog suda - izjavio je jučer potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović na pres-konferenciji u Sarajevu.

On je 27. aprila Ustavnom sudu FBiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate FBiH, kao i zahjev za privremenu mjeru.

Prihvatanjem te mjere, kako je naglasio Dunović, kamata će biti vraćena na 12 posto godišnje ravnopravno kako za druge tako i za radnike, do donošenja konačne presude.

"Mislim da je od izuzetnog značaja ova privremena mjera jer onemogućava nepravedno isplaćivanje i omalovažavanje radnika na način da im se kaže “znate vi vrijedite 60 puta manje”. Iz tog razloga privremena mjera može biti važnija od same presude Ustavnog suda FBiH", smatra Dunović.

Pojasnio je da se navedena mjera donosi onda kada Ustavni sud smatra da mogu nastati nepopravljive posljedice za FBiH.

"Naime, Zakon je 2016. godne promijenjen na način da je rečeno da zatezna kamata ostaje 12 posto godišnje za sva potraživanja izuzev za radnička gdje je 0,2 posto. U praksi to znači da radnik vrijedi tačno 60 puta manje nego svi ostali. Kada država potražuje novac od nekog preduzeća, kojem nije izmirivala svoje obaveze, preduzeće će isplatiti novac, ako isplati sa kašnjenjem, sa zateznom kamatom od 12 posto godišnje. Kada isplaćuje radniku isplatit će 0,2 posto", rekao je Dunović.

Zbog navedenog, dodaje, ne smije se dopustiti da potraživanja radnika "ne vrijede ni koliko je komercijalna kamata u bankama”.

Dunović se na pres-konferenciji osvrnuo da je u protekle tri godine svog djelovanja “uslovno rečeno dobio pet presuda” u pogledu ocjene ustavnosti pojedinih zakona i uredbi.

Najznačajnijom presudom smatra onu donesenu za Zakon o stečaju jer se, kako kaže, uskraćivalo pravo radnicima u BiH koje rade u kompanijama koje su u stečaju. Osim toga, Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnim Uredbu o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, Zakon o notarima, Zakon o državnoj službi, te Zakon o platama sudija.  

Iznoseći mišljenje šta će se desiti u pogledu koalicije SDA - HDZ BiH - SBB, Dunović je kazao da se Savez za bolju budućnost nedavno oglasio saopćenje u kojem je navedeno “da su spremni napustiti vlast ukoliko SDA i HDZ BiH nađu novog partnera".

"Moja je procjena da novog partnera ne mogu naći jer sve ono što se radilo u protekle tri godine je pokazalo da tu ne postoji volja da se ova država gradi na ustavnosti, na vladavini prava i na svim demokratskim vrijednostima koje svaki građanim BiH zapravo zaslužuje. Mislim da će SBB praktično ostati u tehničkom mandatu, jer ne vidim volju bilo koje političke opcije da sada bude neko ko će obavljati tehnički mandat SDA-u i HDZ-u BiH", ocijenio je Dunović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti