Izmjenama Zakona o poreznoj upravi​ želi se ispraviti diskriminacija prema inspekciji

06.07.2021. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Izmjenama Zakona o poreznoj upravi​ želi se ispraviti diskriminacija prema inspekciji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ usvojio nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreskoj upravi FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je jučer Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Dom je zadužio Ministarstvo finansija FBiH kao predlagača da prilikom izrade prijedloga zakona uzme u obzir sve prijedloge primjedbe i sugestije iznesene u rasparavi, kao i one dostavljene u pisanom obliku. 

Medina Dudo iz Ministarstva finansija FBiH istakla je u uvodnom obraćanju da je primarni cilj izmjena tog zakona usklađivanje njegovih normi sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu Zakonom o prekršajima i Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Ispravljanje diskriminacije

Dodala je da mu je primarni cilj da omogući i poveća dodatak na platu Poreznoj upravi, odnosno inspekciji sa 20 na 30 posto.

Dudo je pojasnila da je od 2012. Porezna uprava po tom pitanju diskriminirana i da zakon predstavlja pokušaj ispravljanja te diskriminacije.

Poslanik SDA Husejin Rošić rekao je u raspravi koja je prethodila glasanju da neće podržati nacrt jer smatra da obrazloženje da se vrši usklađivanje sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu i Zakonom o prekršajima nije potkrijepljeno činjenicama, niti su u pripremi teksta izvršene konsultacije sa Poreznom upravom FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti