Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izmjene režima saobraćaja u ulicama Budakovići, Kartal Gornji i Kartal Donji, te kod OHR-a

Važne informacije za građane Kantona Sarajevo.

24.10.2021. 12:12 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odobrilo je kompaniji "ENERGOINVEST d.d." Sarajevo privremenu izmjenu režima saobraćaja u ulicama Budakovići i Kartal Gornji, Kartal Donji, u periodu od 25. oktobra do 10. novembra 2021. godine, u vremenskom terminu od 08:00 do 16:00 sati, radi izvođenja radova na izgradnju telekomunikacijske mreže.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od: zabrane saobraćaja za motorna vozila u dijelu saobraćajne trake u kojoj se izvode radovi, dok će preostala traka ostati slobodna za saobraćaj, kao i od obustave pješačkog saobraćaja na dijelu trotoara na kojem se izvode radovi, uz obavezu njegovog preusmjerenja sigurnim dijelom kolovoza.

Rješenjem je naloženo da se radovi izvode u vrijeme najmanjeg intenziteta saobraćaja.

Radi bezbjednog odvijanja saobraćaja saobraćajnu traku u kojoj se izvode radovi posebno označiti propisanom saobraćajnom opremom - prometnim čunjevima, radi usmjeravanja saobraćaja u saobraćajne trake za odvijanje saobraćaja u predviđenim smjerovima.

Naloženo je i da se radovi izvode etapno u dužini do 50 metara, te da se prilikom izvođenja radova neophodno striktno pridržavati katastra podzemnih instalacija.

Za vrijeme izvođenja radova, izvođač je dužan uspostaviti privremenu organizaciju saobraćaja, te postaviti potrebnu saobraćajnu signalizaciju i opremu.

Isto resorno ministarstvo je dalo saglasnost podnositeljici zahtjeva Sejdi Čavčić za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnice Emerika Bluma, preciznije na krajnjoj saobraćajnoj traci neposredno uz zgradu grade OHR-a, za sutra, ponedjeljak, 25. oktobar 2021. godine, u vremenu od 10:00 do 12:00 sati, radi održavanja mirnih protesta u cilju očuvanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kako je obrazloženo.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastojat će se od: potpune obustave motornog saobraćaja na dijelu kolovoza na kojima službenici MUP-a Kantona Sarajevo procjene sigurnost učesnika protesta, a na ostalim lokacijama dozvoljava se samo u postojećem režimu saobraćaja, bez upotrebe zvučnih signala i uz policijsku pratnju.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno završetka protesta pripadnici MUP-a će uspostaviti redovni režima saobraćaja.

Organizator protesta je dužan: radi obezbjeđenja funkcionalnog i bezbjednog odvijanja saobraćaja obezbijediti prisustvo pripadnika nadležne policijske uprave koja će vršiti upozorenja i usmjerenja saobraćaja, osigurati bezbjedan prolaz pješaka i njihovu zaštitu, putem sredstava javnog informisanja izvijestiti građanstvo o obustavi saobraćaja, te istekom razloga za privremenu obustavu saobraćaja organizator je dužan ukloniti eventualne prepreke na saobraćajnicama i dovesti ih u prethodno stanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti