Izmjene seta zakona o akcizama građane će koštati 300 miliona KM

15.12.2017. 08:01 / Izvor: Fena
Izmjene seta zakona o akcizama građane će koštati 300 miliona KM

Ovo će građane koštati 300 miliona KM i neće potaći privrednu aktivnost nego će dodatno opteretiti privredu.

Poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka - SDS) upozorila je da je uvrštavanjem seta zakona o akcizama na dnevni red sjednice prekršten Ustav BiH i narušen legitimitet skupštine.

"Ne postoji valjan osnov da se zakoni navodnog predlagača Doma naroda nađu na dnevnom redu, a posebno ne po hitnom zakonodavnom postupku. Ovo će građane koštati 300 miliona KM i neće potaći privrednu aktivnost nego će dodatno opteretiti privredu", stav je ove poslanice.

Poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal Vražalica pozvala je dopredsjedavajućeg Doma naroda Safeta Softića (Stranka demokratske akcije - SDA), koji cijeli dan prisustvuje sjednici, da odgovori da li je on na sjednici uime predlagača ovih zakona.

Upozorila je i da predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) nije smjela objediniti raspravu o tri zakona koja se tiču akciza, a radi se o izmjenama zakona o akcizama, o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o sistemu indirektnog oporezivanja.

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS) ocijenio je da će sutra svima biti neprijatno zbog usvajanja ovih zakona, dodajući da je u potpunosti uništen kredibilitet ovog doma.

"Ovakva disciplina poslanika većine koji ne ustaju s mjesta da ne bi ugrozili kvorum je neviđena. Ovo je možda iznad svih pitanja o kojima smo raspravljali, ali ne zbog naroda nego za nekog drugog kome je usvajanje ovog seta zakona obećano", stav je Bosića.

Podvukao je da je predlagač Vijeće ministara, a sve ostalo je „nedostojna sitna prevara onih koji su smislili ovu proceduru“, ocjenjujući da je „glavni šef“ u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) iz koje dolaze izjave da su putevi u BiH najgori u regionu.

Njegov kolega iz Kluba Borislav Bojić predložio je prekid sjednice zbog vremena koliko je potrošeno i činjenice da je odavno prošla ponoć, ali i da se konačno osigura odgvor na pitanje ko je predlagač zakona.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović ponovo je zatražio obraćanje predlagača, kazavši da će biti mnogo loše ako se takav zahtjev odbaci jer bi to bilo u suprotnosti sa svim propisima i procedurama te je pozvao na poštovanje ovog najvišeg zakonodavnog tijela u državi.

Iz Nezavisnog bloka Sedan Šepić tražio je da se prebroji koliko puta je večeras zatraženo obraćanje predlagača, odnosno da se poštuje član 75. Poslovnika o radu, ali tom njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto napomenula je nekoliko puta da nije bio kršenja Poslovnika jer ona nije u mogućnosti natjerati nekoga da se obrati Domu, podsjećajući da je dopredsjedavajući Doma naroda Safet Softić (Stranka demokratska akcije - SDA) cijeli dan na sjednici.

Poslanica Pandurević je upitala da li Softić ima ovlaštenje da predstavlja Dom naroda i da li su ga delegati za to ovlastili, dok je Gasal Vražalica napomenula da Softić možda i nije tu uime predlagača jer se još nije konstatiralo ko je predlagač.

Protiv predloženog seta je sedam poslanika Srpske demokratska stranke (SDS), pet poslanika Demokratske fronte (DF), po tri poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka te po jedan poslanik Bosanskohercegovačke partije (BPS) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti