Zakona o bankama RS-a treba da doprinese rastu privatnih i javnih investicija

12.06.2019. 15:35 / Izvor: SRNA
Zakona o bankama RS-a treba da doprinese rastu privatnih i javnih investicija

Zakona o bankama RS-a trebalo da doprinese rastu privatnih i javnih investicija, kao podrška privredi i javnom sektoru.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da bi zakon o izmjeni Zakona o bankama RS-a trebalo da doprinese rastu privatnih i javnih investicija, kao podrška privredi i javnom sektoru.

Cilj ovog prijedloga koji se nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine jeste podsticanje kreditne aktivnosti koja bi se se mogla ostvariti podizanjem ograničenja izloženosti banaka prema jednom licu ili grupi povezanih lica za kreditna potraživanja koja nisu obezbijeđena kolateralom sa pet na 15 odsto.

"Na ovaj način doprinijeće se većoj makroekonomskoj stabilnosti Republike Srpske i ostvariti opšte društvene koristi. Donošenje ovog zakona predstavlja jednu od niza mjera za poboljšanje pristupa finansijama, da bi se preduprijedile moguće štetne posljedice nedovoljnih izvora finansiranja za podršku razvojnih investicija", rekla je Vidovićeva, obrazlažući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o bankama Republike Srpske.

Ona je naglasila da bi predložena izmjena ograničenja trebalo da doprinese većem plasmanu kredita i rastu privatnih i javnih investicija, te da podrži privredu i javni sektor, ali uz dalje očuvanje adekvatnog upravljanja rizicima poslovanja banaka u vezi sa poslovanjem sa povezanim licima.

"Zbog tih razloga predloženo je donošenje zakona o izmjeni Zakona o bankama Republike Srpske po hitnom postupku. Vjerujem da će ovo kvalitetno zakonsko rješenje biti podržano", dodala je Vidovićeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital