Izmjene Zakona o doprinosima: Novi nameti za male preduzetnike u RS-u

24.03.2016. 09:14 / Izvor: Faktor
Izmjene Zakona o doprinosima: Novi nameti za male preduzetnike u RS-u

U vrijeme donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima RS, koji je na snazi od prvog januara ove godine, u javnosti je objašnjavano kako će novi zakon predstavljati olakšicu za preduzetnike. Međutim, to se nije dogodilo.

U vrijeme donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima RS, koji je na snazi od prvog januara ove godine, u javnosti je objašnjavano kako će novi zakon predstavljati olakšicu za preduzetnike. Međutim, to se nije dogodilo, kaže Mile Stević, sekretar Zanatsko-preduzetničkog udruženja ”Preduzetnik”, već su mjesečne obaveze povećane u prosjeku od 50 do 100 KM za preduzetnike, piše Faktor.

"Navrijeme smo prepoznali u kom pravcu idu te izmjene i zaključili smo da to nije, niti može biti bilo kakva olakšica, već smo konstatovali da će to biti novi namet na preduzetništvo, što se u praksi i potvrdilo. Propisano je da se za preduzetnika, koji obavlja osnovnu djelatnost, utvrđuje osnovica za obračun doprinosa u iznosu od 60 posto prosječne bruto plaće na nivou RS-a za prethodni mjesec, u skladu s podacima Republičkog zavoda za statistiku",  ističe Stević.

Govori da prosječna bruto plaća u RS-u iznosi nešto više od 1.300 KM, zavisno od mjeseca do mjeseca. On kaže da je takva odluka, najblaže rečeno, nekorektna.

"U prosječnu bruto plaću u RS-u ulaze i plaće u finansijskom, bankarskom sektoru, plaće u elektroprivredi, osiguravajućim društvima, u pojedinim advokatskim i ljekarskim ordinacijama. Zaista je krajnje nekorektno, štetno i kontraproduktivno takvu odluku primjenjivati na preduzetnike", ističe Stević.

Mile Stević podsjeća da je prije stupanja na snagu novog zakona preduzetnik obračunavao doprinose na najnižu bruto plaću koju je mogao isplatiti.

"Vlasnici preduzetničkih radnji bi sebi i svojim radnicima isplaćivali veće bruto plaće da su to mogli. Sada je ta osnovica za isplatu doprinosa limitirana  i utvrđen je iznos na koji se moraju obračunavati doprinosi. U kontaktima i razgovorima s preduzetnicima saznali smo da je to povećanje od 50 do 100 KM novih obaveza koje preduzetnici moraju mjesečno izdvajati. U trenutnim ekonomskim uslovima to je za preduzetnike neprihvatljivo", govori Stević.

Podsjeća da je u Bijeljini tek od 2012. godine, nakon višegodišnje pauze, konačno povećan broj novootvorenih preduzetničkih radnji u odnosu na broj onih koje se zatvaraju tokom godine. Upravo to ga i plaši, kako kaže, jer nije siguran da li će se trend otvaranja preduzetničkih radnji nastaviti u narednom periodu.

Preduzetnici su, nakon što je uvedena defiskalizacija u zanatstvu, očekivali da će se konačno nešto pozitivno dešavati u ovoj oblasti. Stević kaže da je do sada napisao više od pedesetak različitih dopisa, molbi, žalbi i predstavki koje je uputio predsjedniku Vlade RS-a i predstavnicima resornih ministarstava, ali odgovor nije dobio.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti