Izrada Prostornog plana FBiH korištenjem geoinformacionih tehnologija: Gauss uspostavio jedinstvenu bazu podataka u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH

28.12.2009. 13:46 / Izvor: eKapija.ba
Izrada Prostornog plana FBiH korištenjem geoinformacionih tehnologija: Gauss uspostavio jedinstvenu bazu podataka u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH

Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Gauss GeoInformacioni Sistemi surađuju na aktivnostima uspostave Jedinstvenog prostornog informacionog sistema FBiH, kao i izradi Prostornog plana FBiH korištenjem geoinformacionih tehnologija.

Uspostavljena je jedinstvena baza podataka za sve podatke i dokumente koji se koriste u procesu izrade prostornog plana (postojeći regulacioni i prostorni planovi, digitalni kartografski podaci, urbanistička dokumentacija, satelitski i avio snimci) uz visoku sigurnost pristupa i rada sa podacima, saopćeno je iz Gauss-a za eKapija.ba.

Organizacija baze podataka i web usluge omogućene su kroz Oracle DataBase Enterprise Edition 11g, uz Oracle Spatial komponentu i napredni Oracle WebLogic aplikacioni server. Unos i održavanje podataka su riješeni kroz MapInfo Professional 10.0. Web distribuirani pristup podacima je hijerarhijski organiziran kako za službenike Ministarstva i pratećih institucija, tako i za javnost, putem Interneta.

Sistem je zaokružen aplikacijom Gauss LUPIS, koja Ministarstvu omogućava da pokrene jedinstveni informacioni sistem u oblasti prostornog planiranja, korištenja zemljišta i zaštite prostora, koji je takođe propisan Uredbom Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Radi se o WebGIS aplikaciji za praćenje promjena o prostoru prema metodologiji propisanoj od strane Ministarstva prostornog uređenja FBiH, koja obavezuje lokalne uprave da vrše kontinuirani monitoring prostora i izvještavaju o svim uočenim promjenama, što će za rezultat imati bolje prostorno uređenje i zaštitu okoline. Ova aplikacija je razvijena korišćenjem zadnje generacije Oracle APEX web razvojne okoline.

Uz ovo jedinstveno rješenje za lokalnu e-Upravu, implementiran je Gauss MIAT, napredni server koji pojednostavljuje rad korisnicima na održavanju prostornih podataka uz osiguranje njihove topološke konzistentnosti i interoperabilnosti cjelokupnog sistema.

Kompletan sistem je integrisan u jedinstvenu web aplikaciju, koja omogućava jednostavan pristup centralnoj bazi podataka. Pošto se količina prostornih podataka kojim Ministarstvo raspolaže počinje mjeriti u terabajtima, nabavljen je poseban Storage za smještanje velikih količina podataka. Takođe je firma Gauss d.o.o. Tuzla implementirala poseban sistem za upravljanje velikim količinama podataka kao Web Servis. Ovaj Web Servis (WMS i WFS) je kreiran na platformi aplikativnog servera Oracle WebLogic-om sa Oracle MapViewer i koristi funkcionalnost Oracle Spatial i Oracle GeoRaster na Oracle DataBase Enterprise Edition za web prezentaciju i editovanje GIS podataka putem weba. Vrhunska Oracle tehnologija obezbjeđuje dugovječnost, visoku sigurnost i skalabilnost cjelokupnog sistema. Cjelokupan sadržaj se prati metadata sistemom u koji se unose informacije o svim unesenim podacima. Izrađen je konceptualni i logički model podataka u obliku UML dijagrama, čija šema služi za generisanje svih objekata u prostornoj bazi podataka, a sve je realizovano u saglasnosti sa Uredbom o uspostavi jedinstvenog prostornog informacionog sistema FBiH.

Ova tehnologija omogućava kontinuiranu razmjenu podataka između Ministarstva, kako vertikalnu sa nadležnim kantonalnim ministarstvima i općinskim organima, tako i horizontalnu sa drugim Federalnim ministarstvima i Zavodima. Većina njih, takođe koristi istu tehnologiju Oracle/MapInfo što dodatno pojednostavljuje komunikaciju i razmjenu podataka.

Osnovna težnja Ministarstva je da se i kroz ovakvu primjenu savremenih informatičkih tehnologija u oblasti prostornog planiranja približi naprednim europskim upravnim institucijama sa efikasnom i transparentnom administrativnom praksom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti