Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva sutra na Skupštini Kantona Sarajevo

17.05.2020. 19:05 / Izvor: Fena

Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu bit će razmatran sutra na online sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

U Izvještaju o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu navodi se da su ostvarili kolektivnu normu od 107,54 posto te da je procent realizacije plana rješavanja starih predmeta tužilaštva 57,23 posto (predmeti stariji od dvije godine), što potvrđuje pozitivni trend rješavanja starih predmeta od 2016. godine.

Istaknuto je da je kolektivna kvaliteta optužnica 96,72 posto, dok je kolektivna kvaliteta naredbi o neprovođenju i obustavi istrage 99,34 posto.

Kvalitet rada je dakle pozitivan trend ovog tužilaštva, pa je i ove godine dosegao zavidan nivo.

Odnos pravosnažnih osuđujućih presuda i ukupnog broja pravosnažnih presuda je čak 95,80 posto.

U predmetima privrednog kriminala i korupcije, navodi se u Izvještaju, podignuta je ukupno 51 optužnica u odnosu na 88 osoba.

Smanjen je broj negativnih tužilačkih odluka - 2.336 odluka ili za 333 manje negativnih tužilačkih odluka nego 2018. godinu.

Također je istaknuto da se nije značajnije povećao broj neriješenih istraga s obzirom na manji broj tužilaca u izvještajnom periodu te da je zadržan trend skraćivanja prosječne dužine trajanja predmeta, koja na 31. decembar 2019. godine iznosi 331 dan, te da je 2016. godine bio 739 dana.

"I na kraju, sam broj suđenja i broj podignutih optužnica u složenim privrednim i koruptivnim predmetima ukazuje da je ovo tužilaštvo obučeno za rad na složenim predmetima korupcije, organizovanog i privrednog kriminala, jer struktura predmeta u ovom Tužilaštvu ukazuje da KTKS ima u radu znatno više predmeta visoke korupcije i visokog nivoa organizovanog kriminala nego druga kantonalna/okružna tužilaštva", navodi se u Izvještaju koji je potpisala glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti