Izvoznim kompanijama 20 milijuna KM subvencija: Danas potpisani prvi ugovori

27.11.2012. 14:36 / Izvor: eKapija.ba
Izvoznim kompanijama 20 milijuna KM subvencija: Danas potpisani prvi ugovori

Sredstva u iznosu od 20 milijuna KM za poticaj izvoznim kompanijama u RS-a dobilo je 198 kompanija koje su prošle na natječaju koje je raspisalo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS. Kako saznajemo iz Ministarstva danas je već jedan dio kompanija potpisao ugovore, a drugi dio će to uraditi sutra.

Inače, Vlada RS-a je ove godine za poticaj izvoza osigurala pet milijuna KM više u odnosu na 2011. godinu.

Sredstva za subvencije bila su namijenjene izvozno orijentiranim gospodarskim društvima kao podrška realizaciji projekata usmjerenih ka poboljšanju konkurentnosti i izvoza, povećanju dodatne vrijednosti postojećih proizvoda, proizvoda baziranih na inovacijama, kao i povećanju zaposlenosti.

Kako su prethodno istaknuli iz Ministarstva poticani su projekti vezani za uvođenje suvremenih tehnologija i opreme, izgradnju proizvodnih objekata, razvoj i inovativne djelatnosti, te uvođenje sustava kvaliteta, s tim da u financijskoj strukturi projekta udjel obrtnih sredstava nije mogao biti više od 30 posto.

Kompanije su se mogle prijaviti samo ako su opravdale utrošak sredstava dobijenih za poticaj izvoza u prethodnim godinama, a da pri tom nisu imale dospjelih, a neizmirenih poreznih obveza i obveza po osnovu doprinosa i neisplaćenih neto plaća radnicima.

D.Kozina

Listu kompanija možete pogledati u PDF-u



kliknite za PDF fajl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti