Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izvršen uviđaj: GIKIL nastavio sa onečišćenjem okoliša

16.11.2018. 09:52 / Izvor: Akta.ba

Istražni tim Kantonalnog tužilaštva TK, MUP-a TK i stručnih lica i agencija koje rade po nalogu Tužilaštva, obavio je jučer uviđaj radi novih saznanja da se u krugu Global Ispat koksne industrije Lukavac ( GIKIL) nastavilo sa onečišćenjem okoliša,  te su ove informacije potvrđene.

Naime, u cilju  navodnog smanjenja oticanja u Spreču, amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše. Jučer je obavljeno i novo uzorkovanje vode, navode iz Tužilaštva.

U napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zazuzimaju značajan dio površine kompleksa, se i dalje taloži značajna količina amonijačne vode a i dalje se dio te vode ispušta u Spreču.

Istražni tim je utvrdio da se situacija sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u i dalje usložnjava jer se pojavljuju i novi uzroci onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena,  nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti