Jabuke u hladnjačama čekaju put za Rusiju

26.11.2018. 17:54 / Izvor: Glas Srpske
Jabuke u hladnjačama čekaju put za Rusiju

U hladnjačama širom Srpske čuvaju se desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište, ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu.

U hladnjačama širom Srpske čuvaju se desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište, ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS kazali su “Glasu Srpske” da su njihove komisije pregledale dokumentaciju i popis uskladištenih količina voća kod registrovanih proizvođača u Srpskoj namijenjenog izvozu u Rusku Federaciju.

"U Republici Srpskoj je uskladišteno 22.720 tona voća namijenjenog za izvoz u Rusiju, od čega je 17.399 tona jabuka i 5.321 tona krušaka", rekli su u ministarstvu.

Napomenuli su da je voće popisano po vrstama i sortama, te dodali da ove količine predstavljaju samo voće koje je planirano za izvoz u Rusiju, dok je ukupna proizvedena količina voća u Srpskoj znatno veća.

"Sva navedena dokumentacija dostavljena je u Rusku Federaciju, kako izvoz ne bi bio doveden u pitanje i kako bi naši proizvođači nesmetano izvozili voće na rusko tržište", kazali su u ministarstvu.

Uprkos dobrom rodu jabuka, proizvođači strahuju da sve namijenjene količine neće doći do ruske trpeze jer je proteklih mjeseci izvoz bio mršav.

To potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je tokom četiri mjeseca, od kada je odblokiran izvoz na rusko tržište, iz BiH u Rusiju plasirano tek 1.200 tona jabuka, čija je vrijednost iznosila nešto više od milion KM.

"Ukupan izvoz jabuka u 2017. godini iznosio je oko 13.000 tona, u vrijednosti od 18,4 miliona KM", istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je na loš izvoz jabuka u Rusiju najviše uticao dobar rod voća u cijeloj Evropi, naročito u Srbiji.

"Rusija je više zainteresovana za uvoz iz Srbije, jer oni imaju carinske olakšice, a mogu da ponude i veće količine voća. Kilogram jabuka prodajemo za 0,25 KM, a proizvodna cijena iznosi 0,34 KM, tako da je ispalo da nam rodna godina napravi veće probleme nego nerodna", kaže Dojčinović. On naglašava da na loš plasman utiču i niske otkupne cijene jabuka, ali očekuje da će dolaskom zime izvoz biti masovniji.

"Kod nekih voćara berba jabuka je još u toku. Mnogi nemaju dovoljno ambalaže i zbog toga je berba toliko čekala", kaže Dojčinović.

Zabrana

Rusija je u januaru ove godine uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH nakon što je na drvenim kutijama u kojima je ovo voće bilo odloženo, pored uvozne deklaracije s podacima iz BiH, pronašla i etikete koje ukazuju da su jabuke uvezene iz Poljske. Naknadnom kontrolom je ustanovljeno da je sporno voće izvezlo preduzeće iz Bijeljine, zbog čega je skinuto sa liste izvoznika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti