Jačanje poslovne saradnje sa BiH može doprinijeti obnovi Libije

28.07.2018. 10:26 / Izvor: Fena
Jačanje poslovne saradnje sa BiH može doprinijeti obnovi Libije

​Potpredsjednik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona Saša Toperić boravi u posjeti Libiji u sklopu šire turneje po zemljama Bliskog istoka i zaljeva.

Potpredsjednik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona Saša Toperić boravi u posjeti Libiji u sklopu šire turneje po zemljama Bliskog istoka i zaljeva. U Tripoliju se Toperić susreo visoko rangiranim zvaničnicima Visokog savjeta Libije, članovima Predsjedničkog savjeta Libije, Čelnim ljudima izborne komisije, predstavnicima političkih partija, te određenim čelnim ljudima paravojnih milicija, iz šire regije glavnog grada.

Toperić je u izjavi za Fenu istaknuo kako je tokom ovih razgovora hvalio kvalitete BH firmi i podržao jažanje odnosa zemalja Balkana i Libije.

"Postoji prijateljski i bratski odnosi između BiH i Libije, ali i ostalih zemalja zapadnog Balkana. Jačanje poslovne saradnje, posebno u stabilnijim dijelovima Libije, može značajno doprinijeti obnovi i boljitku života za građane Libije, te jačanju ekonomskih odnosa", kaže Toperić.

U razgovorima je dominirala tema predstojećih izbora planiranih za decembar ove godine. Članak koji je nedavno Toperić objavio na svom blogu na americkom USMilitary.com portalu upozorio je na brojne probleme koji nisu riješeni a koji su preduslov za održavanje izbora.

Prije mjesec dana Toperić je u Kongresu SAD-a predsjedavao zatvorenom diskusijom posvećenoj Libiji.

"Političke partije u Libiji pišu već tri godine novi ustav koji još nije finaliziran. U maju je ISIS bombardovao sjedište izborne komisije u Tripoliju koje još nije popravljeno niti je alocirana nova zgrada u kojoj ova važna institucija, koja je često i pod pritiscima i prijetnjama, može nastaviti sa pripremama za izbore. Još nije izrađen dokumenat koji bi građanima objasnio za što glasaju budući da novi ustav još nije usaglašen, a sigurnosna situacija nije na odgovarajućem nivou u svim dijelovima zemlje pa je upitno koliko će ljudi i izaći na izbore, te da li bi izbori bili validni ukoliko svi građani širom zemlje ne budu imali jednake uslove pri glasanju. Inicijativa francuskog predsjednika Macrona koji je u maju doveo čelne (i posvađane) ljude Libije sa ciljem da se prebrode ovi problem te izbori održe je pohvalna, ali rješenje ovih pitanja traži značajno jači angažman Evropske unije, a Italija se protivi održavanju izbora u decembru, i naravno Sjedinjenih Američkih Država. Upravo završena posjeta ministra vanjskih poslova Francuske Libiji, na kojoj je obećana finansijska podrška od 100 miliona dolara, korak je u pravom smjeru. Evidentno, Libija se vraća u međunarodni fokus", rekao je Toperić.

Prije Libije, Toperić je boravio u Egiptu gdje je pored brojnih radnih sastanaka ponovno bio gost Ossame Kamal-a, najpoznatijeg političkog TV showa u Egiptu, čija gledanost prelazi 50 miliona ljudi. Toperic nakon Libije nastavlja turneju u regiji posjetom Katru i Turskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti