Jačanje saradnje BiH i Republike Kine kroz saradnju lokalnih zajednica

27.02.2018. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Jačanje saradnje BiH i Republike Kine kroz saradnju lokalnih zajednica

Cilj ove posjete je bilo uspostavljanje kontakta i saradnje sa Savezom općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Međunarodna asocijacija gradova Republike Kine koja broji više od 2500 članica širom svijeta posjetila je Općinu Novi Grad Sarajevo. Delegaciju su činili generalni sekretar Asocijacije Quing Boming, zamjenik generalnog sekretara Asocijacije Liu Qian i program menadžer Asocijacije Wang Qi.  

Delegaciju je ugostio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, te član delegacije Bosne i Hercegovine u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope Semir Efendić, predsjednica komisije za međunarodne odnose, saradnju i EU integracije Saveza općina i gradova FBiH Mirela Bubalo, te Zlata Turkić saradnik za rad sa skupštinskim komisijama i institucijama vlasti Saveza općina i gradova FBiH.

U međusobnom razgovoru generalni sekretar Asocijacije upoznao je prisutne o načinu funkcionisanja ovog tijela i samom značaju Asocijacije koja je u direktnom odnosu sa državnim vrhom Republike Kine. Istaknuto je da Asocijacija ima za cilj promovisanje razvoja međunarodne saradnje kineske lokalne uprave, te da je njeno dosadašnje postojanje dalo brojne rezultate.

Cilj ove posjete je bilo uspostavljanje kontakta i saradnje sa Savezom općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, uzajamno upoznavanje sa načinom funkcionisanja obje Asocijacije, te pronalaženje potencijalnog prostora za razmjenu i uspostavljanje odnosa općina i gradova Bosne i Hercegovine i Republike Kine, te je dogovoreno  uspostavljanje zvanične međusobne saradnje ove dvije Asocijacije u narednom periodu.

Ovo je prva posjeta predstavnika ove međunarodne Asocijacije Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti