Jačanje strategije održivog razvoja u planinskim područjima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jačanje strategije održivog razvoja u planinskim područjima

03.03.2018. 09:41 / Izvor: Akta.ba

U Varešu je u utorak održana jednodnevna radionicu na temu okoliša i jačanja strategija održivog razvoja u planinskim područjima.  Radionica je održana u Sali zrade Općine od 9 do 17 sati.

Ova radionica je treća od šest planiranih u sekciji stvaranja turističkog klastera u okviru projekta koji je financiran sredstvima Evropske unije.

Luca Lietti, talijanski ekonomist i eminentni stručnjak za područje održivog razvoja u ruralnim sredinama, održao je ovaj trening pred 17 učesnika sa cijelog područja srednje Bosne. Kroz praktični dio, sudionici podijeljeni u grupe kreirali su vlastitu viziju šireg geografskog područja, posmatrajući ga kao jedinstveni turistički brend sa istaknutim kulturnim i istorijskim vrijednostima.

Projekt  “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je tri godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad, te Istočni Stari grad.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti