Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jahorina ekonomski forum 2017 okupio međunarodnu poslovnu i stručnu javnost

27.04.2017. 13:12 / Izvor: Akta.ba

Pred više od 400 delegata, gostiju i predstavnika medija, danas je počeo poslovni skup "Jahorina ekonomski forum 2017".

Forum je otvorio Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekavši kako je ovaj forum prilika da se pokaže naša otvorenost prema napretku.

"Trebamo biti dovoljno kreativni da se uputimo u jedno stabilno i dobro društvo. Ali je neophodna i stabilna politička aktivnost, koja je ključna za razvoj ekonomije a koja nam trenutno ne ide na ruku i to je ono na čemu se mora više raditi, ali zajedničkim snagama. Stalno se govori kako su u region prisutne tenzije i da one usporavaju naš rast i razvoj ali najbolji pokazatelj su oni koji već rade u našoj zemlji, koji osporavaju negativnosti i sa kojima možemo da dođemo do zajedničkih zaključaka i rješenja postojećih problema. I bez obzira na izazove koje postoje, mi vidimo da region ipak zadržava svoju stabilnost", rekao je Dodik.

Goran Račić, predsjednik Organizacionog odbora foruma, kazao je da moramo biti pobjednici ovih turbulentnih problema i to sigurno neće biti lako jer svjesni smo da imamo nepovoljnu strukturu privrede. Naglasio je kako će forum kao što je ovaj sigurno pomoći da se formiraju najbolja rješenja, koja mogu pomoći i Vladi Republike Srpske a tako i BiH. 

I ove godine na forumu su se okupili visoki zvaničnici iz cijele zemlje, te predstavnici akademske zajednice i korporativnog sektora, a on će ujedno biti i mjesto susreta brojnih ambasadora, delegacija EU, parlamenta EU, delagata iz zemalja kao što su Grčke, Kine, regiona, ali i šire. 

Preko 50 predavača i panelista, od kojih će se neki po prvi put predstaviti poslovnoj javnosti zemlje i regije, učestvovat će kroz deset panela tokom naredna dva dana.
Organizatori su istakli da najveća zainteresovanost vlada za teme iz energetskog sekotora koji je trenutno u velikom razvoju u RS-u. 

O tome je u uvodu govorio i Dodik i kazao kako privrednici RS-a intezivno kontaktiraju sa privrednicima iz Кine. Podsjećajući da je kineska ekonomija trenutno u ekspanziju, govorio je o iskustvima tokom saradnje s kineskim kompanijama na projektu izgradnje TE Stanari.

Kao produktivan projekat istakao je formiranje ekonomskih zona, u čemu Кina ima bogato iskustvo koje će sigurno prenjeti na RS. 

Neke od tema Foruma koje će se obrađivati su Specijalne ekonomske zone (SEZ) – prilika za uspjeh, Građevinarstvo kao faktor razvoja domaće ekonomije, Tradicionalne vs. savremene industrije, Savremeni izvori finansiranja, Evropskа unijа – put u (ne)izvjesnost i druge.

Na plenarnoj sjednici kojom je počeo forum "Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije", govorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom koji su kroz dijalog razmatrali razne načine na koje se male ekonomije mogu prilagoditi globalnim promjenama.

Jedan od zaključaka ovog panela bio je taj da se treba više potencirati trgovanju sa našim lokalnim susjedima ali i sa tržištem EU kao jednim važnim partnerom, zaključak je iznio Lars-Gunnar Wigemark, dodavši da se treba stvoriti jedinstveno tržište za cijelu regiju.

Ono što je još istakao kao značajnim za našu zemlje jeste da što prije, tačnije do kraja godine, postane članica Svjetske trgovinske organizacije, a ostalo je još da se okončaju pregovori sa tri zemlje Ukrajinom, Rusijom i Brazilom što je realno za očekivati.

To je nešto što je apsolutno potrebno manjim privredama i tržištima kao što je naša zemlja. Wigemark je naglasio da je neophodno da zemlje kao BiH što više trguju u mjeri kojoj je to moguće, naravno izvoz se ne smije zanemariti.

Ovogodišnji "Jahorina ekonomski forum 2017" značajnu pažnju posvetit će ulozi medija u kreiranju poslovne klime na panelu koji će voditi Borislav Miljanović, bivši novinar i osnivač grupacije "Reprezent sistem".

Forum će ugostiti i američko-njemačkog slobodnog novinara, istoričara i ekonomskog analitičara Vilijema Engdala.

Organizatori su najavili kako očekuju da ovaj forum preraste u tradicionalno okupljanje, te da zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu i da ujedno privrednicima i predstavnicima BiH pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju zemlje.

U planu je da svake godine jedna zemlja iz okruženja uzme svoje učešće kao zemlja partner Foruma zajedno sa svojim privrednim delegacijama.

Skup organizuje Udruženje ekonomista "Swot", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

I.M.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti