Jahorina ekonomski forum 2018.: Jačanjem regionalne saradnje zadržat ćemo mlade

03.05.2018. 11:23 / Izvor: Akta.ba
Jahorina ekonomski forum 2018.: Jačanjem regionalne saradnje zadržat ćemo mlade
OTVORI GALERIJU

Јahorina ekonomski forum već je postao prepoznatljiv brend u regionu i svake godine dovodi značajan broj stručnjaka kako iz regije tako i svijeta.

Pred više od 400 zvanica ekonomskog, političkog i diplomatskog kora danas je počeo treći po redu Jahorina ekonomski forumu 2018.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja Јugoistočne Evrope".

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Swot" koje je organizator foruma, kazao je da je ovaj forum drugačiji od prethodnih po novinama koje je uveo a odnose se na veći broj sesija o ekonomskim temama, a posebno o mogućnostima bolje regionalne povezanosti kada je riječ o infrastrukturi, energetskim projektima, te saradnji privrednika u nastupima na trećim tržištima.

"Jako je važno povezivanje zemalja regiona, ovaj forum jeste jedno od mjesta gdje će se razviti kvalitetan dijalog i kreirati dobri zaključci koje će nas kasnije usmjeravati u daljem radu i rješavanju ključnih pitanja i problema zemalja regije. Na forumu će biti razmatrani i zajednički problemi za većinu zemalja regiona, prije svega pitanje nezaposlenosti, posebno mladih, ali i kompleksnije teme kao što je javni dug", kazao je Grabovac.

Forumu se obratio i Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik rekavši kako je ovaj forum prilika da se jača dijalog zemalja i time osnaži regionalna saradnja, koja donosi snažnu ekonomiju a ona nova radna mjesta koja će zadržati radnu snagu na našim prostorima.

"Regionalni razvoj je ključan. Izazovi su sve energičniji, radna snaga nam je ključna, moramo da učinimo sve da zadržimo svoj mladi kadar. Ekonomija bar u našem region nije baš na vrhu dnevnog reda, ali jasno je da u tome segmentu počinjemo da nepredujemo. Ako nema političke stabilnosti nema ni dobre podloge za razvoj ekonomije, mi želimo da to mijenjamo da stvorimo bolje uslove. Kao društvo trebamo da iznađemo nove načine da povećamo plate i zadržimo radnike na našim prostorima. Moramo da se okrenemo budućnosti danas i na taj način osiguramo stabilnost za dalje", kazao je Dodik.

Kazao je da Vlada RS-a već sada radi na reformama koje bi trebale doprinjeti boljem razvoju. Jedna od ideja jeste da će promijeniti zakon o Vladi RS i uvest jedno novo ministarstvo za nove tehnologije, kako bi na pametan način uticali na preduzeća i na ono što je budućnost, tj. nove tehnologije.

"Kroz tehnologije trebamo ići dalje. Treba razvijat elektronsku upravu i razvoj kripto valuta koja je u svijetu uveliko zaživjela. Više energije trebamo uložiti u inovacije i da one budu u funkciji našeg razvoja. Jedna od tema na ovom forumu je i razvoj pametnih gradova, koja se treba podržati od strane svih nas. Informatičko društvo je dobar putokaz kuda da idemo dalje i u kom smjeru", kazao je Dodik.

Ana Brnabić, premijerka Srbije u svom obraćanju istakla je da privredna saradnja Srbije i BiH jako dobra a ima sve potencijale da još više raste i napreduje.

"Srbija je za BiH treći najznačajniji partner to nam je jako značajno. Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiji i SAD zajedno. Po uslovima i lakoći poslovanja smo na 43 mjestu Doing bussinesa. Jačanjem naše privrede svakako znači i veći boj investicija a time i jačanje regionalne saradnje. Ostaje da benefite ovih dobrih rezultata osjete građani, to će svakako da traje, reforme su dug proces ali rezultati moraju doći a neke od njih veće sada imamo. Odliv mozgova jeste problem regiona, ali bez stabilnosti regije niti Srbija niti BiH neće dobiti kvalitetne rezultate. Treba se kvaliteno udruživati i razvijati jer samo tako imat ćemo uspjeha", kazala je Brnabić.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH rekao je da mi unutar regije moramo napraviti snažne mreže koje će nas povezati. Istakao je da je EU naša budućnost ali da mi unutar sebe moramo izgraditi snažno društvo koje će uspješno raditi u koracima koji nam predstoje. Kazao je da region ima tri šanse za razvoj na koje se treba fokusirati a to su integracije, inovacije i investicije. 

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Nadeem Ilahi u “Intervjuu uživo” kazao je da stvaranje jednog ekonomskog tržišta donosi mnogo toga dobrog i da zemlje regije trebaju biti usmjerene u tom cilju. Kazao je i da odlazak mladih koji je danas istaknut kao veliki problem, nije situacija sa kojom se susreće samo BiH već I ostale zemlje Evrope.

"Svjestan sam da regija ima problema sa odlaskom mladih ljudi, taj problem je mnogo veći u drugim zemljama nego što je to u BiH. Ono zbog čega mladi odlaze jeste jer vlade nisu prilagodile ekonomske reforme i sistem je protiv njih. BiH ima dosta potencijala da zadrži te mlade ljude ali jasno je da nema dovoljno vještina na koji bi način to uradila. To je problem koji ima dosta simptoma i čim se pronađu uzročnici doći će se do rješenja", kazao je Ilahi.

Јahorina ekonomski forum već je postao prepoznatljiv brend u regionu i svake godine dovodi značajan broj stručnjaka kako iz regije tako i svijeta.

Na 13 panela i tri okrugla stola okupiće se veliki broj stručnjaka koji će u razmjeni mišljenja i iznošenju iskustava i očekivanja doći do zaključaka koji će moći implementirati kroz naredni rad.

Forum se odvijati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, koji je i oficijelni partner foruma.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti