Јahorina ekonomski forum 2019: Ekonomija novog doba ključ budućeg razvoja

23.04.2019. 11:11 / Izvor: Akta.ba

Tema ovogodišnjeg Foruma je "Ekonomija novog doba, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja", a izabrana je na osnovu praćenja dešavanja u regionu.

Inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog rasta u fokusu su danas otvorenog, dvodnevnog Јahorina ekonomskog foruma, koji se održava u hotelu Termag na Јahorini.

Tema ovogodišnjeg Foruma je "Ekonomija novog doba, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja", a izabrana je na osnovu praćenja dešavanja u regionu.

Digitalna ekonomija nas okružuje i zato treba pokušati sustići zemlje iz našeg okruženja, kazao je Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista SWOT Republike Srpske. U uvodnom govoru istakao je da je cilj ovogodišnjeg  foruma  da se ljudi upoznaju s trendovima, tendencijama i stvarima koje će se dešavati u ekonomijama razvijenih zemalja, kao i da ukaže na potencijalne pravce razvoja ekonomskog života u našoj zemlji i zemljama u neposrednom okruženju u narednom periodu.

"Temu smo izabrali prateći dešavanja u najbližem regionu. Digitalna ekonomija nas okružuje i stoga moramo uhvatiti korak jer su mnoge zemlje iz našeg okruženja već odmakle daleko. Treba nam povezivanje informatike i industrije na sve moguće načine i ako ne uhvatimo priključak u najskorije vrijeme, posljedice po našu ekonomiju i cijelo društvo biće nesagledive", kazao je Grabovac.

Željka Cvijanović, predsjedica Republike Srpske kazala je kako su promjene u društvu jako velike i da od nas zahtjevaju posebne načine kretanje ka tom novom svijetu i promjenama.

"Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naš svijet ide u novom pravcu, omogućava novi način komunikacije i stoga se treba odrediti način kako u mi trebamo ići u korak s novim dostognućima. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama svijet će nam se promijenite i već se mijenja, 4G mreže i 4.0 industrijska revolucija su tu i omogućavaju nam novu vrste Komunikacije i rada. Mnoge industrijske grane su već prevaziđene. Ukupna vrijednost svjetske ekonomije bilježit će toliko veliki skok da ćemo se i mi njemu morati prilagoditi", kazala je Cvijanović.

Prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 4.0 Svjetskog ekonomskog foruma koji obuhvata 140 zemalja, BiH je na 91 poziciji, a od 12 stubova koje prati Izvještaj, upravo u oblasti sposobnosti inoviranja BiH ostvaruje najslabiji rezultat i na 114. je  mjestu.

Cvijanović je kazala da posebno zabrinjava podatak da je BiH tek na 131. mjestu prema sposobnosti saradnje više aktera, odnosno sposobnosti privrede i inovatora da ostvare saradnju.

Putem Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske realizirano je sedam projekata vrijednosti 6,6 miliona KM od kojih se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije.

"Zbog svega navedenog ovaj forum je odlična prilika za suočavanje s teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske ali i cijelog regiona, te da se razmijene primjeri dobre prakse", kazala je Cvijanović.

Uvodno izlaganje na temu "Značaj inovacija za ekonomski razvoj" otvorila je premijerka Srbije, Ana Brnabić koja je kazala da je tema ovogodišnjeg foruma jako važna i kojom se moramo aktivno baviti.

"Digitalizacija i industrijalizacija donose više novca za privredu jedne zemlje ali  i građane. Digitalna revolucija stvara stabilniji državni budžet i bolj kvalitet građana kroz bolje i efikasnije usluge za same građane. Uvođenje e- uprave je najbolji način za transparentniji rad, siguran rad i borbu protiv korupcije", kazala je Brnabić, dodavši da nove tehnologije nudi velike prilike za rast i razvoj ne samo za velikih  kompanija nego i za države, to treba iskoristiti.

Na devet panela, nekoliko okruglih stolova i prezentacija okupiće se više od 300 stručnjaka koji će u razmjeni mišljenja, predstaviti svoja iskustava i očekivanja te doći do zaključaka koji će se moći implementirati kroz naredni rad.

Јahorina ekonomski forum postao je prepoznatljiv brend u regionu i svake godine dovodi značajan broj stručnjaka kako iz regije tako i svijeta.

Ovogodišnji forum se organizuje u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i predsjedavajućeg predsjedništva BiH.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti