Jahorina nudi besplatno PCR testiranje turistima pri povratku u matične zemlje

17.12.2020. 07:45 / Izvor: N1
Jahorina nudi besplatno PCR testiranje turistima pri povratku u matične zemlje

Na Jahorini nude turistima besplatno PCR testiranje pri povratku u zemlje koje su do sada donijele tu odluku.

I dok iz Ministarstva zdravstva FBiH insistiraju na uvođenju obaveznog PCR testa za sve koji ulaze u BiH - turistički radnici se nadaju da će priliv turista za predstojeće praznike spasiti turističku sezonu. Na Jahorini nude turistima besplatno PCR testiranje pri povratku u zemlje koje su do sada donijele tu odluku.

Smanjen obim posla u prethodnom periodu, nadoknadiće se tokom predstojećih praznika, nadaju se zaposleni u turizmu. Zato na Jahorini čine sve kako bi se i ove godine vratili turisti iz regiona. 

"Srbija je nažalost uvela mjeru da se njihovi državljani po povratku moraju testirati, međutim mi smo i na to računali, tako da smo pripremili pakete za sve goste koji dolaze, a kojima je neophodno testiranje, za boravak pet i više dana to testiranje mi kao hotel plaćamo", rekao je Nemanja Vučetić, menadžer hotela Termag.

Dogovoreno je i da u hotele koji nude ovu pogodnost turistima dolaze patronažni medicinski timovi koji će uzimati briseve za PCR testiranje, kako turisti ne bi gubili vrijeme.

 A kako bi ispoštovali sve epidemiološke mjere iz OC Jahorina OC Jahorina organizovao je i doček na otvorenom, no ove godine bez muzike uživo. Novu godinu će Jahorina na stazi Poljice dočekati uz noćno skijanje koje će trajati od 22h do 02h.

U međuvremenu Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je od Savjeta ministara da izda naredbu, kojom bi i ulazak u BiH bio uslovljen negativnim PCR testom.

"Svaka nova mjera nam ne bi išla na ruku. Na Jahorini je sve urađeno da se poštuju sve mjere. Bar što se tiče skijališta, mislimo da su svi gosti bezbjedni, tu se poštuju sve mjere, distanca, i sve preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije", rekao je Igor Tošić iz Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Prema podacima Turističke organizacije Istočno Sarajevo većina hotelskih kapaciteta za Novu godinu popunjena je. Dobar dio privatnog smještaja takođe. Upravo su na žurke u privatnim objektima upozorava struka.

"Pozivamo sve građane koji pokušavaju da se organizuju u privatnoj režiji za proslave Nove godine, sa većim brojem lica, da tako kažem u ilegali, odnosno u nekim privatnim objektima da to ne čine", rekao je Branislav Zeljković, direktor Zavoda za javno zdravstvo RS.

Krizni štabovi do sada nisu donijele odluke o pooštravanju mjera tokom praznika, no takvu mogućnost ne isključuju.

Fotografija: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti